Anthony Paul Marchetti: PAUL

2021. május 25-én nyílik meg Anthony Paul Marchetti fotográfus első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben, ami július 3-áig lesz megtekinthető. Szoros együttműködésben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, a kiállítást számos esemény kíséri, melyek különböző módon segítik eljuttatni és feldolgozni az üzenetet a közönség számára. A kiállítás a Műtárgyak Éjszakája 2021 és a Gallery Weekend Budapest 2021 hivatalos programjának is része.

© Anthony Marchetti
PAUL
Paul, 2016
a TOBE Gallery jóvoltából

A kiállítás címét adó Paul c. projekt arra tesz kísérletet, hogy megjelenítsen és rekonstruáljon egy múltat és egy olyan világot, amely ma már nem létezik, leszámítva néhány megmarad helyszínt, illetve néhány megőrzött tárgyat és emlékeket.

1945-ben kezdődött a történet, ami Marchetti művészetében meghatározó nyomot hagyott. A fotográfus anyai nagymamája a dédanyjával menekült a szovjet csapatok elől Szegedről nyugat felé. Két hónap után, gyalog jutottak el Németországba. A müncheni menekülttáborban 1951-ig élt a nagymama és itt ismerte meg Pault, vagyis Pált, a fogorvos hallgatót, akivel szerelembe estek. Már jegyesek voltak, amikor lehetőség adódott, hogy Amerikába költözzön a család, ahova azonban a férfi még nem tarthatott velük. Végül eldöntötték, hogy Paul nem sokkal később követi majd, így a nagymama nyugodt szívvel szállt hajóra Amerika felé. Ekkor még nem is tudta, hogy már a közös gyermeküket, Marchetti édesanyját hordja a szíve alatt, de a férfival már soha többé nem találkozik.

© Anthony Marchetti
PAUL
Csepel, 2017
a TOBE Gallery jóvoltából

Anthony Paul Marchetti Paul c. projektje a múlt egy szeletét hivatott rekonstruálni annak tökéletes tudatában, hogy mindez nem lehetséges. Egy hiányos családtörténetet, vagy még inkább egy családtörténeti hiányt fogalmaz meg a művészet eszközeivel. Eredetileg a sosem látott nagypapa alakját szerette volna megidézni képeivel, időközben viszont mindez új jelentésréteggel gazdagodott: a hiányt próbálta a fényképezés segítségével betölteni úgy, hogy Pault egy fiktív alakként maga teremti meg újra, a saját narratívái szerint.

Marchetti bejárta a nagymamája fél évszázaddal ezelőtti történetének útvonalát, aminek eredményeként egy olyan képgyűjtemény jött létre, amiben tájképek, tárgy- és portréfotók is helyet kaptak. Mindegyik kép központja a hiány, amin keresztül megközelíti a nagypapa alakját. Idővel a hiány pedig átalakul: a művészete által az életének egy nagyon is jelentős entitásává válik és saját identitásának részévé is. Paul már nemcsak a hiányt megtestesítő nagypapát jelenti, hanem egyben a fotósorozat címe és Marchetti második keresztneve is, tehát identitásának meghatározó része.

© Anthony Marchetti
  PAUL
  Danube, 2017
  a TOBE Gallery jóvoltából

Marchetti 2013 óta dolgozik a Paul című projektjén. 2016 és 2017 között hat hónapot töltött Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vendégelőadójaként Fulbright ösztöndíjjal, de ezt megelőzően is végigjárta már a nagymamája történetének Szegedtől Münchenig tartó útvonalát és annak legfontosabb állomásait. Anthony Paul Marchetti jelenleg Minneapolisban él és dolgozik, 2020-tól képviseli a TOBE Gallery.

A május 25-én megnyíló kiállítás időtartama alatt több művészeti és participatív eseményen keresztül is értelmezzük a hiány és az identitás kérdéskörét, a család szerepét az egyén életében. A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollaborációjában valósul meg. A kurátor German Kinga, a MOME egyetemi docense, a kapcsolódó programok szervezésében három Design- és művészetmenedzsment szakos hallgató vesz részt.

© Anthony Marchetti
PAUL
Paul’s present, 2017
a TOBE Gallery jóvoltából


A kiállítást Orvos-Tóth Noémi nyitja meg, aki a családtörténetek és traumák kapcsán az identitás témáját járja körbe megnyitóbeszédében. Halmosi Sándor költő és műfordító az irodalom és a történetmesélés eszközeivel érzékenyíti az érdeklődőket a kiállítás iránt, a felvételt a galéria YouTube csatornáján tesszük elérhetővé.

A Willany Leó Improvizációs Táncszínházzal együttműködve – Lukács Levente, Rácz Réka és Bagi Anna Borbála (zenei kísérő) előadásában – egy rövid táncelőadásra invitáljuk a látogatókat. Így a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárát hívjuk segítségül ahhoz, hogy közelebb kerüljünk Paul történetéhez. Ez a program a VIII. kerületi önkormányzat támogatásával valósul meg.

© Anthony Marchetti
PAUL
Paul’s scarf, 2017
a TOBE Gallery jóvoltából

Júniusban egy zártkörű workshop sorozat keretében a Nyitott Világ Iskola tanulóit fogadjuk a galériában, ahol közösen gondolkodva és alkotva ismerkedhetnek meg a történettel és az alkotásokkal. Miközben nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek saját történeteire, identitáskeresésükre. Célunk, hogy érzékenyítsük a diákokat a kortárs képzőművészet és galériák irányába.

A kiállításnak bárki a részévé válhat, hiszen mindenkinek van egy meghatározó családi élménye, eseménye. Arra invitálunk mindenkit, egyben a járókelőket is, hogy ossza meg ezeket post-iteken a galéria kirakatában, Anthony Duna-partot ábrázoló fotójára ragasztva. Célunk, hogy összegyűjtsük ezeket a történeteket és létrehozzunk egy közös narratívát.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

TOBE Gallery • 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.
nyitvatartás
szerda – péntek • 14.00 – 18.00
szombaton • 11.00 – 15.00
valamint bejelentkezéssel: info@tobegallery.hu

,