Sajtóközlemény a koronavírus áldozatainak emlékművéhez érkezett felajánlásokról és az árverésről

Irodalmi és zenei kéziratok, festmények, fotográfiák, továbbá művészek, tudósok, közéleti személyiségek magas rangú kitüntetései, személyes tárgyai kerülnek árverésre, ezzel is segítve a XXI. Század Társaság közelmúltban meghirdetett kezdeményezését, hogy fejet hajtson az egészségügyi dolgozók áldozatos és hősies munkája előtt és emléket állítson a koronavírus-járvány áldozatainak a 2022 márciusában felállításra kerülő emlékművel.

Beer Miklós díszpolgári gyűrűje

A nemzeti összefogással megvalósuló adománygyűjtés nagy visszhangot váltott ki idehaza és külföldön, s a megadott bankszámlaszámra alig egy hét alatt több mint négymillió forint folyt be.

Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke elmondta, hogy az igazi nagy meglepetés akkor érte, amikor sorra érkeztek be hozzá közéleti személyiségek, művészek, tudósok felajánlásai: értékes, egyedi alkotások, személyes tárgyak, kéziratok, kitüntetések, díjak, amelyeket az adományozók az emlékmű megvalósításához ajánlottak fel értékesítésre.


Guido és Maurizió de Angelis de Angelis olasz zeneszerzők – a Bud Spencer-filmek zenéjének alkotói ezt a dedikált plakátot küldik az árverésre
Medgyesssy Péter kitüntetése

A felajánlók között szerepel többek között Beer Miklós, Bródy János, Cserhalmi György, ifj. Horn Gyula, drMáriás, Medgyessy Péter, Parti Nagy Lajos, Radnóti Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várszegi Asztrik, Zámbó Kornél – és még sokan mások.

Az árverésre felajánlott tárgyak 2021. június 10. és 26. között megtekinthetők az Örkény István Könyvesbolt Galériáján, (1137 Bp. Szent István krt. 26.) a bolt nyitvatartási ideje alatt. Az online aukcióra, a tervek szerint 2021. június 25-től egy hónapon át kerül sor.

Mészáros Lőrinc Világtehénként lenyeli a Mátrai erőművet Franc Marc műtermében

A Fővárosi Önkormányzattal egyeztetett helyszínen felállításra kerülő emlékmű tervére egy héten belül meghívásos pályázatot írnak ki.

Bővebb információ: az Emlékmű a vírus áldozatainak Facebook oldalán: https://www.facebook.com/groups/covid.emlekmu.2021

2021. május 20.

Tunyogi László
a XXI. Század Társaság „Emlékmű a vírus áldozatainak”
Előkészítő Bizottságának titkára

Forrás: XXI. Század Társaság