Gyerekeknek szóló rajzpályázatot indít a Liszt Ferenc Kamarazenekar – A legsikeresebb pályázók egyéni zeneórát is nyerhetnek az együttes művészeinek vezetésével

A Liszt Ferenc Kamarazenekar országos rajzpályázatot hirdetett általános iskolás gyermekeknek. A „Mesélő hangjegyek” pályázaton Haydn, Bach és Dvořák egy-egy híres zeneműve által ihletett rajzokat vár a zenekar – június 10-én éjfélig. A nyertesek lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen találkozhassanak a zenekar tagjaival, kézbe vehessék a mesterhangszereket, vagy online rajzoktatáson vegyenek részt. A különdíjazott intézmény számára pedig ingyenes, exkluzív koncertet ad a zenekar.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar „Mesélő hangjegyek” néven rajzpályázatot hirdetett általános iskolás gyermekeknek két korcsoportban. Az 1-3. és a 4-6. osztályos tanulók három zeneműből, Haydn C-dúr csellóversenyéből, Bach Ariosojából és Dvořak E-dúr vonósszerenádjából inspirálódhatnak. A műveket a zenekar honlapján hallgathatják meg az érdeklődők. „A Liszt Ferenc Kamarazenekar közel 60 éves fennállása alatt mindig is fontosnak tartotta a tehetséggondozást, a klasszikus zene megismertetését és megszerettetését a fiatalabb generációkkal. Jelen rajzpályázat is ezt a törekvésünket szolgálja. Úgy véljük, hogy játékos formában, aktív bevonással könnyebben meg tudjuk szólítani a diákokat. A márciusban bemutatott logóapplikációnkkal újragondoltuk a zene ötvonalas kottarendszerben történő hagyományos vizualizációját, rámutatva, hogy a zene sokféleképpen válhat láthatóvá; hasonló kalandra hívjuk most a pályázóinkat” – mondta el Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója.

A versenyzők lerajzolhatják, hogy mit jelent számukra a kiválasztott darab, milyen történetet képzelnek el a hallgatása közben, milyen érzéseket vált ki belőlük vagy milyen emléket idéz fel bennük. Pályázni egy megrajzolt konkrét történettel vagy egy érzést, hangulatot bemutató absztrakt alkotással is lehet. A beérkezett pályaműveket a Liszt Ferenc Kamarazenekar munkatársai értékelik eredetiség, ötletesség és a kivitelezés minősége alapján.

“A pályázatok beküldési határideje 2021. június 10., csütörtök éjfél, a nyertesek nevét június 14-én, hétfőn teszi közzé Facebook oldalán a Kamarazenekar.”

Az 1-3. helyezettek mindkét korcsoportban két díj közül választhatnak. A nyertesek részt vehetnek egy „egyéni zeneórán” a zenekar művészeinek vezetésével, valamint kipróbálhatják a zenekar mesterhangszereit, vagy rajztudásukat fejleszthetik egy online kurzuson. A beérkezett pályázatok az együttes Facebook-oldalán is publicitást kapnak, és a legnépszerűbb, azaz a legtöbb lájkot szerző mű alkotójának munkáját közönségdíjjal ismerik el.

Különdíjban részesíti továbbá a Kamarazenekar azt intézményt, ahonnan a legtöbb érvényes pályázat érkezett. A legaktívabb intézmény diákjai számára a Liszt Ferenc Kamarazenekar exkluzív minikoncertet ad iskolájukban.

A pályázattal kapcsolatos további információkat a Liszt Ferenc Kamarazenekar honlapján találhatják meg az érdeklődők.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Félévszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több, mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar

,