Libri irodalmi díjak 2021 – Május 2-ig szavazhatunk a kortárs magyar irodalom kiválóságaira

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakkal az előző év legjobb szépirodalmi könyveit tüntetik ki. Az olvasók még ezen a héten, május 2-ig szavazhatnak arról, hogy ki nyerje 2021-ben a Libri irodalmi közönségdíjat.

Idén hatodszorra adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A napjainkat továbbra is meghatározó koronavírus miatt a zsűritagok, Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia online vitatják meg, hogy melyik könyv kapja a Libri irodalmi díjat, a közönség pedig a tavalyi évhez hasonlóan szintén online szavaz a Libri irodalmi közönségdíj nyertesére. A díjak ünnepélyes átadóeseménye május 10-én 19:00-kor lesz, amit a Libri Facebook-oldalán követhetnek az érdeklődők. A SzínházTV-vel együttműködésben készülő, nagyszabású műsorban a közönség nemcsak a 10 döntős szerző könyvéből hallhat részleteket, de meghallgathatják tíz neves közéleti személyiség, Babarczy Eszter, Bödőcs Tibor, Herczku Ágnes, Fáy Miklós, Kemény Zsófi, Mörk Leonóra, Németh Gábor, Pelsőczy Réka, Valuska László és Zacher Gábor ajánlóját is a könyvekről. Az este 7 órakor látható online díjátadó keretében pedig fény derül az idei nyertesek kilétére is. A díjátadó természetesen később is visszanézhető lesz a Libri weboldalán és YouTube-csatornáján, illetve a SzínházTV oldalán.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2020-ban összesen 155 könyv felelt meg, a lista 50 kiadó könyveiből állt össze. Erről a listáról választotta ki kedvenceit 212 neves közéleti személyiség. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek május 10-én megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A 2021-ben rövidlistára került 10 könyv:

  1. Bereményi Géza                 Magyar Copperfield
  2. Grecsó Krisztián                 Magamról többet
  3. Halász Rita                           Mély levegő
  4. Háy János                             A cégvezető
  5. Jászberényi Sándor            A varjúkirály – Nyugati történetek
  6. Kiss Tibor Noé                     Beláthatatlan táj
  7. Nádasdy Ádám                   A szakállas Neptun
  8. Selyem Zsuzsa                     Az első világvége, amit együtt töltöttünk
  9. Szabó T. Anna                     Szabadulógyakorlat
  10. Tompa Andrea                    Haza

A közönség május 2-ig szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze.

A díjról, a 155 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál itt:

http://www.libri.hu/irodalmidij/

https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

Forrás: Libri-Bookline