Krámer György kapja 2021-ben az Imre Zoltán-díjat

Az Erkel Ferenc-díjas koreográfus, táncművész, balettigazgató nevét viselő díjat 1998 óta ítélik oda egy kiemelkedő táncművésznek, alkotónak. 2010 óta a díjazott személyére az addigi díjazottak tehetnek javaslatot, közülük választja ki a szegedi születésű művészekből álló kuratórium, Duda Éva, Juhász Zsolt és Szögi Csaba a következő díjazottat. 2021-ben Krámer György balettművész, koreográfus, a Veszprémi Tánc Fesztiválja alapító művészeti vezetőjének ítélte oda az Imre Zoltán-díjat a szakmai kuratórium. Az eddigi díjazottak között olyan nevek szerepelnek, mint Popova Aleszja, Bozsik Yvette, Frenák Pál, Juronics Tamás és Goda Gábor.

Krámer György: Hamlet © Gáspár Gábor

Krámer György a Győri Balett egyik alapítója, táncos karrierje mellett nagyon korán megmutatkozott koreográfusi tehetsége is. Pályafutása alatt volt az Operett Színház, a Szegedi Balett és a Rock Színház balett-igazgatója, alapítója és vezetője a Rock Táncműhelynek, a Veszprémi Táncműhelynek, valamint a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának. 27 önálló táncszínházi alkotása mellett az ország legkülönbözőbb színházaiban operettek, musicalek, rockoperák táncait, operabetéteit koreografálta, prózai előadások mozgásait tervezte. A színházi munkák mellett televíziós produkciók, játékfilmek forgatásában működött közre és két önálló táncfilmet forgatott a magyar televízióban. Nemzetközi szerepvállalásai közül kiemelkedik, hogy Izraelben a Kibbutz Dance Company-ban táncosként és balettmesterként is dolgozott. 1998-ban a Veszprémi Tánc Fesztiválja egyik kitalálója, majd huszonkét évig a művészeti vezetője volt.

A díjat hagyományosan a Magyar Táncművészek Szövetsége által április 29-én, A Tánc Világnapján rendezett gálán adják át a Művészetek Palotájában, ezúttal, ahogy a járvány helyzet megengedi, egy későbbi időpontban rendezett ünnepségen kerül átadásra.

Szöveg: Szögi Csaba jóvoltából