Koreai kormányzati elismerést kaptak a magyarok

Angliát, Németországot és Indonéziát is megelőzte a magyarországi KoreaON 2020 online fesztivál látogatottsága. A tavaly novemberi rendezvény sikerét állami szintű elismerésben részesítették Dél-Koreában. A 2020. november 21-én megrendezett első HallyuDay2020 – KoreaON2020 online kulturális fesztivál ezúttal kormányzati szintű elismerést kapott.

A KOFICE (Koreai Nemzetközi Kulturális Együttműködést Támogató Alapítvány) arany fokozatú elismerő oklevéllel díjazta a HanYou Magyar-Koreai Kulturális és Művészeti Alapítvány HallyuDay2020 – KoreaON2020 elnevezésű rendezvényét. A magyar szervező csapat olyan országok rendezvényeit előzte meg, mint a népességének köszönhetően jóval nagyobb koreai kultúra iránt rajongói bázissal rendelkező Anglia, Indonézia vagy Németország.

Az online térbe szervezett KoreaOn2020 fesztivál nem valósulhatott volna meg a koreai kultúra és művészetek iránt rajongók támogatása nélkül. A szervező csoport, élén a HanYou Alapítvány tagjaival és a hozzájuk kötődő művészekkel karöltve nem adta fel azt az álmát, hogy az elmaradt, szabadtérre tervezett rendezvényeket egyedi módon új formába, új felületre tegye át.

A budapesti Koreai Kulturális Központ a kezdetektől támogatta a magyar rajongói közösségeket. Számos, a koreai állami kulturális szervek által támogatott programba vonták be a hazai csoportokat – ilyenek a Koreai Kulturális, Sport és Turisztikai Minisztérium és Koreai Kulturális Központ mellett a KOFICE, KOCCA globális eseményei -, biztosítva őket az önállóság felé vezető úton.  A csoportok és a rendezvények növekedésének eredményeként alapított, a koreai és a magyar nép közötti kulturális közvetítést civil szereplőként támogatni hivatott HanYou Alapítvány 2016 óta végzi feladatát. Az alapítvány az évek során számtalan sikeres és kuriózumnak számító programot, rendezvényt, fesztivált szervezett. Többek között nekik is köszönhető, hogy minden, ami Koreából kulturális téren hazánkba érkezik, idehaza nagy érdeklődésre tart számot, legyen az kalligráfia, tánc, film vagy zene.

A rendezvényről

2020-ban a világjárvány kihívás elé állította az alapítvány munkatársait, hiszen a rendezvények elmaradása, a szigorú közösségi szabályozás miatt a tervezett programok is sorra elmaradtak. Az alapítványt támogató, munkásságát nyomon követő magyar rajongók és koreai állami szervezetek azonban várakozással figyelték a híreket.

A megoldás a tagok és önkéntes munkatársak tudásának és lehetőségeinek összevonásából alig egy hónap leforgása alatt, a KOFICE támogatása mellett létrehozott KoreaON2020 online kulturális fesztivál lett. A járványügyi szabályokat betartva számos budapesti és vidéki kulturális klub, sport klub, ének- és filmcsoport jelentkezett a sok esetben számukra újdonságot jelentő  megoldást követelő hibrid rendezvényben való részvételre. Rekordidő alatt készültek el bemutatkozó és szórakoztató videók, születtek nyereményjáték forgatókönyvek, és kapcsolódtak be vállalati támogatók a rendezvény minőségi lebonyolításába. A 2019-ben új székházba költözött Koreai Kulturális Központ biztosította a budapesti felvételeket, majd az élő bejelentkezés stúdió színhelyét is.  A rendezvény napján az alapítványi tagok videófelvételről és élőben jelentkeztek be a stúdióból, így a nap folyamán 12 csoport közel 80 művésze, harcművésze és e-sport rajongója lépett fel és mutatta be tudását. Az online programokhoz összesen 12 ezer néző csatlakozott adásban, 1600 látogató osztotta meg az eseményeket, közel 650 néző szavazott, 260-an töltötték ki a kérdőíveket és legalább 340 komment és beszélgetés gyűlt össze a nap végére.

Az alapítványról és együttműködésről

A 2016-ban létrehozott alapítvány munkáján túl a rendezvény sikere a rendkívüli magyar-koreai diplomáciai kapcsolatoknak is köszönhető. Az egymás kultúrája iránti érdeklődés sok mindennel magyarázható, de nyitottság, a gondolkodásmód hasonlósága, az ősi tudás és a hagyományok iránti tisztelet nélkül a másik kultúrájának megismerése és elfogadása nem lehetséges. Mindezen folyamatokban óriási szereppel és küldetéssel bírnak azok a szervezetek, amelyek arra hivatottak, hogy a híd szerepét töltsék be országok, nemzetek között. Talán ezért is támogatja a koreai kormány olyan lelkesen a kultúra terjesztésével foglalkozó tengerentúli közösségek működését. Az eredmények önmagukért beszélnek, ennél jobb visszajelzésre, mint akár az első HallyuDay2020 – KoreaON2020 online kulturális fesztivál sikere, nincs is szükség.

„Mára elértük azt a célt, ami pár éve még csak vízió volt: Magyarországon a koreai kultúra „divatba jött”. Egyaránt megmozgatja a fiatal korosztályt, gondoljunk csak a K-popra vagy a nyelvtanulásra, de az idősebb generáció is bőven talál kapcsolódási pontokat benne, akár a kézműves foglalkozások vagy az idehaza példátlan módon sikeres koreai filmsorozatok által. Megtiszteltetés számunkra, hogy átvehetjük a Koreai Köztársaság Kulturális Miniszterének tanúsítványát az első HallyuDay2020 – KoreaON2020 online kulturális fesztivál kapcsán. Nagy öröm számunkra, hogy a HanYou Alapítvány ilyen magas szintű elismerésben részesült a KOFICE vezetőitől.  Bízom benne, hogy a járványügyi helyzet lecsengését követően személyesen is tudjuk tolmácsolni, de addig is ezúton köszönjük az elismerést!” – mondta el Vargáné Esztergomi Zsuzsanna, az alapítvány elnöke.

Egyéb információk:

HanYou Magyar-Koreai Kulturális és Művészeti Alapítvány

Weboldal: hanyou.hu

Facebook: www.facebook.com/hanyoualapitvany