Gallery Weekend Budapest 2021 – A kortárs művészet engem fejez ki – Idén ismét megrendezik a hazai kortárs képzőművészet fesztiválját

Valóban felfedezhetjük magunkat a kortárs alkotások által? A legegyszerűbb személyesen meggyőződnünk erről a hazai kortárs képzőművészet fesztiválján. A Gallery Weekend Budapestet (GWB) a Kortárs Galériák Egyesülete 2021. június 18-19-20-án, immár hetedik alkalommal rendezi meg. Ez a budapesti nyár egyik legizgalmasabb művészeti eseménye, amely lehetőséget ad a minket körülvevő tér újrafelfedezésére, kitágítására, – mindezt jól ismert magángalériák tárlatvezetésein, megnyitóin és túráin keresztül. Szóljon ez a hétvége a hazai kortárs képzőművészetről és a bezártság lezárásáról, engedjük, hogy a művészet tegye, amit a legjobban tud: hasson ránk!

„A kortárs művészet engem kifejez ki” – így szól az idei Gallery Weekend Budapest mottója. Ez nem csupán azt jelzi, hogy a művészet az egyik legmeghatározóbb önkifejezési forma, hanem egyben arra is rámutat, hogy itt és most még nagyobb szükségünk van arra, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amivel azonosulni tudunk. A pandémia idején még inkább felértékelődött önmagunk megértése, az érzékelés és ezáltal az egyediség fogalma. Többek közt ezekbe az alapvető értékekbe enged betekintést az idei esemény 14 kortárs galériája is – az acb, Deák Erika, Einspach Fine Art & Photography, Glassyard, INDA, Kálmán Makláry Fine Arts, Kisterem, Knoll Budapest, MissionArt, Molnár Ani, MyMuseum, TOBE, Várfok és a VILTIN. A helyszíneken ezúttal is kivételes és páratlan, ingyenesen látogatható kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók.

Furcsa kettősséget figyelhettünk meg az elmúlt egy évben. A kijárási korlátozások és az otthonlét miatt egyfajta befelé fordulás, bezárkózás jellemzi az embereket. A kortárs képzőművészet segítséget adhat ennek elfogadásában, megértésében, ugyanakkor a művészet a kifele fordulást és a kitekintést is jelképezi, amely segítségével akár otthonunkból is lehetőséget teremthetünk saját horizontunk tágítására. Hiszem, hogy ezáltal maga a művészet is felértékelődik és egyfajta képzeletbeli utazásra invitálja a befogadót” – nyilatkozta a Gallery Weekend Budapest 2021 kapcsán Tallér Ágnes, a Kortárs Galériák Egyesületének elnöke. „A kortárs művészet olyan eszközt ad a kezünkbe, amely segítségével kifejezhetjük magunkat és világról alkotott képünket akár a mindennapjaink során is – ez ihlette az idei esemény mottóját is. Tesszük mindezt egy olyan kötetlen hangulatú művészeti fesztivál segítségével, ahol mindenki a saját tempójának és érdeklődési körének megfelelően merülhet el a kortárs művészet világában.”

Mára világszerte számtalan nagyvárosban rendeznek Gallery Weekendet. Brüsszel, Chicago, Dublin, Havanna, Kaunasz, Mexikóváros, Párizs, Barcelona, Varsó, Berlin, Peking, Tel-Aviv, Antwerpen mellé idén először London is csatlakozik ahhoz a kortárs képzőművészeti közösséghez, amely azon dolgozik, hogy közelebb kerüljön azokhoz is, akik eddig csak távoli szemlélők voltak, miközben visszatérő látogatóinak is változatos, dinamikus és gazdag élményeket kínáljon.

A háromnapos nyilvános, ingyenesen látogatható programsorozat helyt ad a legkülönlegesebb kiállításoknak, a rendhagyó galériatúráknak, vezetett tárlatvezetéseknek, amelyek napi két alkalommal, 5 túraútvonallal, előzetes bejelentkezés után fogadják a maximum 10 fős csoportokat. A túrák szervezői az aktuális pandémiás előírásokat maximálisan figyelembe véve alakítják a programokat.

További információk:

Web: https://hu.galleryweekendbudapest.com/

Facebook: https://www.facebook.com/galleryweekendbudapest/

Instagram: https://www.instagram.com/gallery_weekend_budapest/

,