A Kultúrgorilla bemutatja: Zöldmező | Négyzetméterek vadon

Az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál új projektjével a Kultúrgorilla, amelyet a Bartók Béla úti Zipernowsky Stúdióban mutat be. A Zöldmező projekt keretében a kirakaton át tekinthetnek meg a látogatók egy haszonnövények nevelésére szolgáló magaságyásba ültetett, folyamatosan növekvő, szabadon burjánzó vadvilágot.

© Kultúrgorilla

A két négyzetméteres kertbe pipacsot, sást és más vadnövényeket ültettünk, amelyek hamarosan virágozni fognak, így érdemes figyelemmel kísérni a változásokat, mert az segíthet újrakapcsolódni a növényekhez, amelyek a természet alapvetően fontos elemei. – mondta Göttler Anna, a kirakat kiállítás egyik kurátora. Az, hogy az installációt jelenleg csak a kirakaton át mutathatjuk be, jól leképezi a jelenlegi pandémiás viszonyunkat a dolgokhoz, a világhoz. Miről van közvetlen érzékelésünk? Egyáltalán mihez és hogyan kerülhetünk közel ma? Mi lesz a sorsa azoknak a dolgoknak, amelyekhez nem tudunk kapcsolódni?”

© Kultúrgorilla

A projektben Máté András, az ökológiai szemléletű gyeptelepítés szakértője is közreműködött, aki mint elmondta, egész életét a természet megismerésének és védelmének szentelte. Cége olyan innovatív kertészetet működtet, ahol vadon termő növényeket von termesztésbe: ezekből a növényekből állítottuk össze együtt a zárt homokpusztákra és homoki szántókra jellemző mikro-növényvilágot.

Az installáció a járvány, a természet, és az ember viszonyára reagál, a természet és a művészet regeneratív, önreflektív ereje által kínál lehetőséget arra, hogy megértsük a pandémia által előidézett változások gyökerét, valamint rámutat belső, szellemi egyensúlyunk és a természeti környezet stabilitása közti alapvető összefüggésre.

© Kultúrgorilla

Az Újbuda önkormányzatának támogatásával létrejött művészeti projekt megvalósulását segítette a közeli Humusz Szövetség, valamint Horváth Gábor, magaságyás készítő – asztalos is. 

© Kultúrgorilla

Az installáció online felülettel egészül ki, ahol az érdeklődők megtekinthetik, hogy milyen növényfajok találhatók a magaságyásban, illetve egy imaginációs gyakorlattal, amely a kert témáját dolgozza fel, és otthon is elvégezhető.

Zöldmező projekt megtekinthető | 2021. május 31-ig

Helyszín |Zipernowsky Stúdió kirakata | 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Főtámogató |Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

További információk kulturgorilla.hu/zoldmezo | facebook.com/kulturgorilla | instagram.com/kulturgorilla

Grafika: Mimma Nosek
Grafika: Mimma Nosek
Grafika: Mimma Nosek

Forrás: Kultúrgorilla