Hallhatjuk-e a fák hangját? – hamarosan kezdődik a PLACCC Dance mini-fesztivál

A természet és az ember kapcsolatát dolgozza fel a PLACCC Fesztivál 2021-es táncos különkiadása, a PLACCC Dance. A művészek áprilistól júliusig olyan projektet mutatnak be, amelyeket valamilyen módon a jelenlegi helyzet ihletett. A művészek a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként felfogva hoznak létre alkotásokat, melyeket részben a virtuális térben, nagyobb részben pedig budapesti köztereken mutatnak be. A fesztivált felvezető produkció április 24-én, szombaton a művészet és a technológia segítségével a fák titkos életét mutatja be egy virtuális sétán.

A PLACCC Fesztivál már tizennégy éve mutat be olyan művészeti alkotásokat, amelyek kimozdulnak a művészet hagyományos helyszíneiről, a színháztermekből és a galériákból. Ez a jelenlegi járványhelyzetben sincs másként. A PLACCC 2020-as kiadása során bebizonyosodott, hogy a művészi kreativitás az online tér használatán túl is számtalan módon kínál érvényes alkotói megoldásokat a járvány okozta korlátozott lehetőségek ellenére is – említhetjük akár Vass Imre egy héten keresztül egy bolt kirakatában zajló táncelőadássorozatát vagy a Wa(l)king the city performatív sétáit. A tanulságokra építve a PLACCC Fesztivál 2021-ben táncos különkiadással jelentkezik, melynek során a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a művészek és közönség biztonságára.

A tavaszi programok április 24-én a brit Thor McInterly-Burnie és a PLACCC Fesztivállal rendszeresen együttműködő Ivanyos Ambrus (MeetLab) Resonance című alkotásának digitális bemutatójával indul az interneten. A két egymásra épülő szakaszból álló projekt első fázisában a művészek egy online bejárható audiosétára invitálják a közönséget a Hunyadi tér digitálisan megalkotott 3D terében. A második szakaszra pedig szeptember elején kerül sor, amikor a hanginstalláció a fizikai térben is látogatható lesz.

Mészáros Máté: A távolság mechanikája © Bartha Máté

Thor McIntyre-Burnie (Aswarm, GB) – Ivanyos Ambrus (Meetlab, HU): Resonance

online bemutató: 2021. április 24. (szombat)

A projekt elérhető a PLACCC Fesztivál honlapján keresztül: https://placcc.hu/2021/04/20/resonance/

Vajon miről beszélnek a fák? Az ásványi anyagokról a földben? A széndioxid mennyiségéről a levegőben? A napsütésről? Az időjárásról? Vagy éppenséggel pont rólunk? Ahogy a világon minden egyéb más, úgy a fák is állandó rezonanciát bocsátanak ki. Ha sikerül ezt a rezonanciát rögzíteni, talán hallhatóvá válik ahogy az egymás közelében élő fák kommunikálnak. Ez a rezonancia azonban olyan alacsony hullámhosszon jön létre, hogy a rögzítése évek óta lehetetlennek tűnt. Egészen mostanáig.  Thor McIntyre-Burnie és Ivanyos Ambrus közös projektjének alapját a művészet és technológia találkozásából születő alkotás, illetve azon belül a narráció szerepének vizsgálata jelenti. A művészek egy különleges technológia alkalmazásával betekintést nyújtanak a közöttünk élő fák titkos életébe. Kutatásuk először a virtuális térben ismerhető meg egy 3D modellen keresztül, a további fázisait pedig később, a valós térben létrejövő hanginstalláció keretein belül tárják a közönség elé.

A Resonance digitális bemutatóját követően a tervek szerint május 27-július 2. között jelentkezik a PLACCC Dance rendezvénysorozat, amelynek keretében a felkért művészek eleve a járványhelyzethez alkalmazkodó innovatív formákkal készülnek – szem előtt tartva, hogy adott esetben természetesen a rendezvény későbbi időpontra halasztására is sor kerülhet. A PLACCC idei, táncművészetre fókuszáló mini-fesztiválján kizárólag magyar alkotók vesznek részt, egyrészt mivel a szervezők a tavalyi évhez hasonlóan idén is fontosnak érezték, hogy a hazai, független művészeket támogassák megbízások segítségével, másrészt fontosnak tartották azt is, hogy olyan alkotókat és kollektívákat is meghívjanak, akik esetleg első alkalommal vállalkoznak az előadóművészet hagyományos helyszíne, a színházterem elhagyására.

A PLACCC Dance mini-fesztivál előadásairól

A fesztivál programját erős műfaji sokszínűség jellemzi. Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a térrel való kísérletezésen alapul, és az eredetileg is rendhagyó helyszínre előadásnak a PLACCC Dance keretében a tervek szerint egy köztérre adaptált verziója lesz látható – ugyanakkor a művészek egy „Covid-biztos” változattal is készülnek: az előadást meghatározó mozdulatsorokat a köztéren megtalálható piktogramok segítségével maguk a „közönség” tagjai hajthatják végre önállóan, így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve. Stern Lili fiatal koreográfus (a Bethlen Téri Színházzal együttműködésben bemutatott) részvételi táncelőadásként megálmodott NOWstalgy című produkcióját podcast formájában teszi elérhetővé közönsége számára azért, hogy a nézők önállóan járhassák be az bemutató helyszíneként szolgáló köztéri területet. Horváth Brigitta Franciaországban élő magyar koreográfus-táncos Left behind című produkciója a butó-technikából és a ’third landscape’ (az ember által elhagyott és a természet által visszahódított területek) esztétikájából inspirálódik, egy Covid-biztos verzió kulcsát pedig a nézőponttal történő kísérletezésben látják az alkotók: a nézők egymástól nagyobb távolságban elszórva követhetik az előadást, így a befogadás különböző „rétegei” jöhetnek létre. A Hollow művészcsoport (Szeri Viktor, Páll Tamás és Muskovics Gyula) Summit című, hibrid műfajú előadásával még 2019-ben mintegy megjósolták különös új helyzetünket – most ennek az előadásnak a köztéri verziója az új technológiák segítségével immerzív terekbe viszik át a koreográfiát. Thury Zita pályakezdő koreográfus a PLACCC Dance felkérése születő köztéri produkciójában interjúkra támaszkodó dramaturgiával és azzal szerves egységet alkotó mozgásvilággal kísérletezik. A Ziggurat Project Unplugged című, hibrid műfajú kültéri produkciójának inspirációja a sziklamászás, ami ezúttal nem sportként, hanem mozdulatról mozdulatra kidolgozott, aprólékos koreográfiaként jelenik meg. A PLACCC Dance keretében látható előadás különlegessége, hogy a közönség nem egy mászóteremben, hanem a szabadban, a budai Kecske-hegy szikláin láthatja.

A PLACCC Dance programjainak helyszínei és pontos időpontjai a következő hetekben véglegesednek. A döntés során a szervezők elsődleges kritériumként veszik figyelembe az egészségügyi szempontból biztonságos megvalósítás szempontját. Az aktuális információk a www.placcc.hu és a https://www.facebook.com/placccfesztival oldalakon találhatók.

A PLACCC Dance támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, az NKA Imre Zoltán Program, Bethlen Téri Színház, Budapest Főváros Staféta Programja, az In Situ nemzetközi hálózat (Creative Europe program), valamint a Conseil Départemental de La Charente.

Forrás: PLACCC Fesztivál

,