Csatlakozzon a HyMEx online szimpózium programjához!

HyMEx Online: 2021. május 6–7.
hymex2021.ludwigmuseum.hu

Regisztráció: hymex.online

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 2015 óta rendszeresen szervez szakmai összejöveteleket a médiaművészet megőrzésének témakörében (MAPS). A Ludwig Múzeum szervezésében 2021-ben a hibrid múzeumi élményt felölelő, nagyszabású HyMEx online szimpózium valósul meg, amely a nemzetközi, együttműködésen és gyakorlati kutatáson alapuló, a kulturális örökséget és a kortárs művészetet a virtuális valóság határmezsgyéjén vizsgáló nagyszabású Beyond Matter (2019–2023) projekt keretében jön létre.

A HyMEx egy online szimpózium: az élő programmal rendelkező eseményre 2021. május 6–7-én kerül sor.

A 21. század első negyedében elmosódni látszanak a múzeumok kézzelfogható határai: Hol kezdődik a múzeum? A múzeumok valósága, de a közönségé még inkább, egybeolvasztja a fizikai síkot a virtuálissal, elmosódnak azoknak a dimenzióknak a határai, amelyek életre hívták a múzeum intézményét, amilyen például az idő linearitása. Ilyen körülmények között a múzeum hibrid entitássá alakul át, amely egyszerre foglal el földrajzi helyet és foglal magában különféle digitális felületeket, az immerzív tudástermelés, a tudásátadás, a részvétel és az eszmecsere számtalan válfaját. Ráadásul, a múzeumok által a társadalmak széles spektrumában betöltött különféle szerepek, amelyekben a virtuális jelentése túlmutat a számítógép által generált technológián, egy másfajta megközelítést vetítenek előre, ahol a kérdés kevésbé a hibrid élmény technológiai oldalát célozza, mint inkább a részvétel lehetőségeit.

A HyMEx célja a hibrid múzeumi élmény dekonstruálása és egyúttal rekonstruálása pluridiszciplináris szemléletek bevonásával. A kétnapos szimpózium összehozza a digitális és kísérleti muzeológia, a műtárgyvédelem, a kurátori gyakorlat és a múzeumpedagógia, illetve a legkülönfélébb tudományos szakterületek vezető kutatóit és szakembereit, hogy eszmét cseréljenek a hibrid múzeumi élmények területén tapasztalható kihívásokkal és legújabb fejleményekkel, újításokkal kapcsolatban, különös tekintettel a kortárs művészetre.

A HyMEx kiemelt előadói: Boris GROYS (New York University) és Christiane PAUL (Whitney Museum of American Art | The New School).

Az előadók részletes listája: Tania AEDO ARANKOWSKY; Bruce ALTSHULER; Robert B. LISEK; Philippe BETTINELLI; Daniel BIRNBAUM; Tegan BRISTOW; Bruno BRULON SOARES; Lily DíAZ-KOMMONEN; Jonathan DOTSE; FONYÓDI Krisztián; Varvara GULJAJEVA; Sarah KENDERDINE; Seong Eun KIM; Felix KOBERSTEIN; KÓNYA Béla Tamás; Joasia KRYSA; Corina L. APOSTOL; Anna LESHCHENKO; Zane ONCKULE; RUTTKAY Zsófia; VARGA Krisztina; Ben VICKERS

A szimpóziumon való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztráció: hymex.online

A regisztráció ingyenes. Az adatok megadása után automatikus visszaigazolást kap a regisztráló. A szimpózium nyelve angol. A HyMEx időpontjai közép-európai idő (GMT+1 / CET) szerint vannak megadva.

HyMEx Early Bird: a 2021. április 18. előtt regisztrálók egy exkluzív, Barabási Albert-László által angol nyelven tartott online tárlatvezetésen vehetnek részt! Az első fecskeként regisztrálók virtuális ajándékban részesülnek: a HyMEx szimpózium után részt vehetnek a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás exkluzív élő tárlatvezetésén a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

Kapcsolat: hymex@ludwigmuseum.hu

HyMEx projektmenedzser: Kálmán Borbála (Ludwig Múzeum)

HyMEx koncepció: Nolasco-Rózsás Lívia (ZKM | Hertz-Lab), Kálmán Borbála (Ludwig Múzeum)

A projekt részint az Európai Unió Kreatív Európa programjának finanszírozásban valósul meg.
hymex2021.ludwigmuseum.hu | www.ludwigmuseum.hu | www.beyondmatter.eu

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum