Mikve és A revizor – Az elmúlt évtized két kultikus előadása a Vígstreamházban

Gogol zseniális komédiája, A revizor szatirikus és groteszk kép a korrupció álnok rendszeréről, amelyben az egyéni érdekek mindent felülírnak. A Bodó Viktor rendezte, fergeteges humorú előadásban többek között Hegedűs D. Géza, Lengyel Tamás, Járó Zsuzsa és Hevér Gábor játékát élvezheti a közönség április 17-én a Vígstreamházban. Egy héttel később női sorsok találkoznak a megtisztulás fürdőjében. A Mikvében nyolc nagyszerű színésznő – Pap Vera, Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő, Igó Éva, Hegyi Barbara, Péter Kata, Réti Adrienn és Stefanovics Angéla – látható, Michal Dočekal rendezésében.

Mikve © Dömölky Dániel

„Maiasított, magyarosított tragikomédia fifti-fiftiben, két részben, okosba” – így szól a Bodó Viktor által rendezett A revizor című előadás műfaji megjelölése, amelyet 2014 januárjában mutattak be a Vígszínház nagyszínpadán. Az előadást éveken át hatalmas sikerrel játszotta a Víg, és nagy szakmai elismerést aratott a csehországi Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon és a franciaországi Reims Scéne D’Europe Művészeti Fesztiválon is. Április 17-én a darab 2017-es felvételét közvetítik a Vígstreamházban. Az orosz drámairodalom egyik legismertebb vígjátéka közel 185 éve íródott, ám a korrupció, az erkölcsi szabályokat is felülíró egyéni érdekérvényesítés azóta is része az emberiség eszköztárának. A történetben egy vidéki kisváros elöljárói lázas igyekezettel próbálják elfedni a visszaélések, sikkasztások és hazugságok minden nyomát, miután értesülnek a fővárosi revizor érkezéséről. A város vezetői pontosan tudják: saját, jól felfogott érdekük, hogy a vizsgálat idejére helyreállítsák a közrendet, és lekenyerezzék a revizort – persze ehhez meg kell találniuk az inkognitóban érkező, vizsgálódó idegent…

Mikve © Dömölky Dániel
A revizor © Dömölky Dániel

Április 24-én a Pesti Színház nagysikerű darabja, a Mikve egy olyan, sokak számára ismeretlen világba enged betekintést, mely tele van titkokkal, érzelmekkel és bátor cselekedetekkel. A mikve egy rituális fürdő, ahol havonta egyszer a zsidó asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. A női fürdőben nyolc, különböző életkorú nő sorsa rajzolódik ki. A fürdő felügyelője, Shoshana a szabályok őrzője, ragaszkodik az előírásokhoz, Shira, az újonnan érkezett alkalmazott azonban képtelen közömbös maradni, ő az örök lázadó: kérdez, vitatkozik és ha kell, ellenáll. A mikve vendégei olyan lányok és asszonyok, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért és jogaikért. A vallási rituálék mögött tengernyi titok, félelem és elhallgatás rejtőzik. Hadar Galron, kortárs izraeli író sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történetét Michal Dočekal állította színpadra.

További információ: http://vigszinhaz.hu/musor/index.php

A revizor © Dömölky Dániel

Forrás: Vígszínház