Szexrabszolgák és Volt egyszer egy képregény: két dokumentumfilm a CineFest CINEDOCS versenyprogramjában!

Két dokumentumfilm meghívást kapott a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. A Sundance-díjazott Szexrabszolgáknak Miskolcon lesz a magyar premierje, míg a hazai képregénykultúráról szóló Volt egyszer egy képregénynek a CineFesten lesz a világpremierje.

Két dokumentumfilm is meghívást kapott a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. A fesztivál idén szeptember 10-18. között kerül megrendezésre.

A Szexrabszolgák (Sabaya) az idei Sundance filmfesztivál egyik szenzációja volt, s végül megnyerte a dokumentumfilmes világszekció rendezői díját. A svéd alkotás az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői jazidi nők, egy kurd kisebbségi csoport tagjai, akiket tömegesen rabolt el szexrabszolgának az ISIS. Egy önkéntes csoport halált megvető bátorsággal kutatja fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat az Al-Hol menekülttáborból/börtönből. A dokumentumfilm az éjszakai mentőakciókat örökíti meg, a megrázó találkozások, szöktetések minden idők egyik legmeghatóbb filmjének témájául szolgálnak. A Szexrabszolgák a szeptemberi CineFesten látható először Magyarországon, majd várhatóan novemberben kerül országszerte a mozikba.

A Volt egyszer egy képregény Gábor Bence dokumentumfilmje a magyar képregénykultúráról, a hazai képregény születéséről és első lépéseiről, a rendszerváltozás elhozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól. A dokumentumfilmben megszólalnak mások mellett Harza Tamás (Kingpin kiadó, képregény-börze főszervező), Kertész Sándor (A „Szuperhősök Magyarországon”, illetve a „Pókember Generáció” könyvek szerzője), Szebeni Péter (képregényrajzoló/író), Korcsmáros Gábor (Korcsmáros Pál képregényrajzoló unokája), Kiss Ferenc (képregényszakértő), és Pálfi György (rendező). A dokumentumfilm világpremierje a CineFest CINEDOCS versenyprogramjában lesz, s utána a tervek szerint mozikban is bemutatásra kerül. A Volt egyszer egy képregény a Vertigo Média gyártásában, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatásával készült.

A Volt egyszer egy képregény közönségtalálkozóval egybekötött világpremierje mellett a film bemutatója alkalmából a tervek szerint képregénykiállítás, minikonferencia, képregénybörze és workshop színesíti majd a CineFest programját, amelyen több képregényszerző, -kiadó, -szakértő is részt vesz.

VOLT EGYSZER EGY KÉPREGÉNY

Színes, magyar dokumentumfilm

Rendezte: Gábor Bence

Producer: Kárpáti György, Berta Balázs

Fényképezte: Hajdu János

Vágó: Bedő Barna

Grafika: Várai Artúr

Narrátor: Baráth István

Szereplők: Barabás Árpád, Csepella Olivér, Harza Tamás, Kertész Sándor, Kiss Ferenc, Korcsmáros Gábor, Kovács Milán, Pálfi György, Pilcz Roland, Szebeni Péter, Szép Eszter, Tálosi András, Tondora Judit, Várai Artúr

A Volt egyszer egy képregény átfogó képet ad a magyar képregénykultúráról, érintve a képregény történetét a kezdetektől napjainkig, fókuszba helyezve a magyar képregény fejlődését. Filmünk elkalauzolja a nézőt a  kezdetben a napilapokban közölt képregények szárnybontogatásaihoz, valamint a magyar képregény jelenlegi világába. A magyar képregénykiadók és -készítők motivációjára, és a médium iránti elkötelezettségére is kitérünk. A nagy hagyománynak örvendő képregénybörze múltja és jelene is terítékre kerül, a főszervező és egyben képregénykiadó Harza Tamásnak a megszólalásával. Hazai képregényszerzők nyilatkoznak a képregényről, mint megélhetési formáról. Emellett a képregény, mint médium lehetséges jövőjére is kitérnek a megszólalók.

A Volt egyszer egy képregény laikusoknak, fiataloknak is szórakoztató nosztalgiautazás, amelyben képregénykiadók, képregényrajzolók, képregénykutatók szólalnak meg, s mesélnek a szakmáról és tapasztalataikról. A filmben mások mellett a szakma olyan ismert alakjai jelennek meg, mint Csepella Olivér, Kertész Sándor, Korcsmáros Gábor, Szebeni Péter, Tálosi András, Tondora Judit és Várai Artúr.

A Volt egyszer egy képregény világpremierje a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS dokumentumfilmes versenyprogramjában lesz. Gábor Bence filmje stílusában számos képregényes elemet felvonultat, és magát a rajzolás folyamatát is ábrázolja. Illusztrációként emellett több tucat képregényből jelenik meg benne részlet. A Volt egyszer egy képregény a Vertigo Média gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producerei Berta Balázs és Kárpáti György.

Eredeti cím: Volt egyszer egy képregény

Hossz: 46 perc

Hang: Dolby Digital

Vetítési mód: DCP

Tervezett országos bemutató: 2021. szeptember

Forgalmazó: Vertigo Média

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott (III.)

IMDb:

https://vertigomedia.hu/premierek/volt-egyszer-egy-kepregeny/

Forrás: Vertigo Média

,