Száz éve Mexikóvárosban: Kiállítás a 2021-es Budapest Fotófesztiválon

  • A „Hace 100 años, Ciudad de México ” / “Száz éve Mexikóvárosban” című kiállítás egyike annak a három kiállításnak, amelyek Mexikót képviselik a 2021-es Budapest Fotófesztiválon, és amely Mexikó kulturális diplomáciájának projektje.
Embajada de México en Hungría – Inauguración BPF Hugo Brehme

A Mexikói Nagykövetség örömmel jelenti be, hogy a Budapest Fotófesztivál V. kiadásának (Budapest Fotófesztivál | BPF 2021) keretében, április 7-én megnyílt a „Hace 100 años, Ciudad de México” / “Száz éve Mexikóvárosban” című kiállítás, Mucsy Szilvia, a BPF igazgatójának és Tim Nugent-Head, a The Red Door Gallery igazgatójának jelenlétével, és ahol a fényképészeti kiállítás helyet kapott.

Az járványügyi szabályok betartása érdekében, az esemény virtuális formában volt megtartva. Mucsy Szilvia megerősítette, hogy a fotókiállítás a múltba enged betekintést, érzékelhető a régi Mexikó hangulata. Megjegyezte azt is, hogy Brehme fotóművészete befolyásolta Manuel Álvarez Bravo, Mexikó jeles fotóművészének munkáját. Tim Nugent-Head a maga részéről felismerte Hugo Brehme fényképeinek művészeti értékét és Mexikóban kulturális promóterként végzett munkáját, bemutatva a világnak a mexikói főváros különböző aspektusait azokban a kiadványokban, amelyekben együttműködött. Végül César Ocaranza követ – ügyvivő ad interim – meghívta a közönséget, hogy látogassa meg a kiállítást, amelyen Mexikó művészeti és kulturális örökségét népszerűsítik.

Foto oficial de BPF – Anna Szujo

Hugo Brehme fényképészeti gyűjteménye a Magyarországi Mexikói Nagykövetség művészeti örökségének része. A képeket Brehme 1910 és 1920 között készítette, egy évszázaddal ezelőtt, ami különleges történelmi és kulturális perspektívát nyújt Mexikó számára. A kiállítás kurátori munkái olyan fényképeket mutatnak be, amelyek Mexikóváros építészetének kontrasztjait és változásait viszonylag rövid időn belül hangsúlyozzák, de politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális szempontból mozgalmasak, mivel éppen ebben az időben bontakozott ki a Mexikói Forradalom. Ez a retrospektív kiállítás zárja a „ El país de Frida, fotografías mexicanas de Guillermo Kahlo” című kiállítási trilógiát, amelynek a Magyar Műcsarnok adott otthont 2019-ben; és a „ Tina Modotti: Espíritu, revolución y lente „, amelynek a budapesti Olasz Kultúra Intézete adott otthont 2020-ban, a Budapest Fotófesztivál utolsó kiadása során.

A „Hace 100 años, Ciudad de México ” / “Száz éve Mexikóvárosban” című kiállítás egyike annak a három kiállításnak, amelyek Mexikót képviselik a 2021-es Budapest Fotófesztiválon, valamint Mexikó kulturális diplomáciájának projektje, amelyet a Külügyminisztérium támogat. A kultúra Magyarország és Mexikó közötti kétoldalú kapcsolatának egyik alappillére.

Foto oficial de BPF – Anna Szujo

A The Red Door Gallery-ben helyet kapott kiállítás a járványügyi intézkedések figyelembevételével látogatható, amennyiben időpontot kérnek a következő e-mail címen: culturalembhun@sre.gob.mx

A tartalom gazdagítása érdekében terjesztési célokra képeket csatolunk, a forrás megemlítése feltételével: Embajada de México en Hungría | Mexikói Nagykövetség Magyarországon.

Foto oficial de BPF – Anna Szujo 

The Red Door Gallery Budapest-ről

The Red Door (spanyolul, Puerta Roja) egy olyan intézmény, amelyet arra terveztek, hogy kifejezze a művészetet és befogadja azt, illetve összekösse a művészethez kötődő embereket. Fő feladata, hogy a művészet, valamint az emberi kapcsolatok színtereként működjön, beszélgetés és a kulturális kifejezéseken alapuló tapasztalatcsere révén.

További információ: https://thereddoor.hu (angol nyelven).

Budapest Photo Festival (BPF)

A Budapesti Nemzetközi Fotófesztivál Mucsy Szilvia művészi vezetésével, Somosi Rita és Szarka Klára, kurátori támogatásával zajlik. Megalakulása óta a BDP a klasszikus kortól a kortársig számos kiállítást szervezett már, összefogva ezzel a művészeket, a galériák tulajdonosait, a helyi és külföldi fotósokat, valamint a művészet és design iránt elkötelezett oktatási intézményeket.

További információ: https://thereddoor.hu (angol nyelven).

Más información en: www.budapestphotofestival.hu (angol nyelven).

Forrás: Mexikói Nagykövetség

, ,