A Trafó táncprogramjai a Budapesti Tavaszi Fesztiválon – Tánctörténeti sorozat és Yoann Bourgeois tánc-cirkusz előadása a BTF kínálatában

A Trafó idén is részt vesz az immár 41. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztiválon, melyet 2021. április 9. és 18. között tartanak, ezúttal online formában. A Kortárs Művészetek Háza a tánc műfajával lesz jelen, egyszerre tekintve vissza a hazai kortárs tánc történetére, illetve előre, a nemzetközi trendekre. A francia koreográfus-díszlettervező, Yoann Bourgeois Celui qui tombe / Talpon maradni c. „gerincbizsergető” táncprodukcióját április 9-én mutatják be az e-Trafó felületén.

A főváros nagymúltú összművészeti fesztiválját idén az „Újra együtt” mottóval szervezi meg a Budapest Brand nZrt. A 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál online programsorozata tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. Felidézi a négyévtizedes hagyomány emlékezetes pillanatait, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak, műfaji megkötések nélkül. A Trafó mint társszervező is ezek mentén kínálja programjait a saját platformján.

Yoann Bourgeois: Celui qui tombe / Talpon maradni

Április 9-én, a fesztivál pénteki nyitónapján 20 órakor debütál Yoann Bourgeois Celui qui tombe / Talpon maradni c. előadása, cirkusz és tánc izgalmas keveréke, az e-Néző sorozatban. A szereplők drámai kihívással néznek szembe: játékterük kibillenni látszik a lábuk alól, ám ők mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényeinek. Az egyén csak akkor maradhat életben, ha a csoport túléli, így Bourgeois hat táncosa – akár az emberiség – paradox erővel és szépséggel reagál a dinamikus ellenerőre, a végeredmény pedig gerincbizsergető. (Az előadás csak valós időben tekinthető meg.)

Trailer: https://vimeo.com/309287340

A BTFkeretében április 11-én és 18-án, vasárnap esténként 20 órakor kétrészes tánctörténeti live eseménnyel várják az érdeklődőket a Trafó Facebook-oldalán. Az Egyszer volt… – kortárs tánc Magyarországon az 1980-as években 1. részében Fuchs Lívia tánctörténész tart a témában előadást. A 2. részben Péter Petra, a Budapest Kortárstánc Főiskola oktatója beszélget a korszak néhány fontos résztvevőjével és formálójával: Angelus Ivánnal, Árvai Györggyel, Berger Gyulával, Goda Gáborral, Nagy Józseffel és Szabó Györggyel.

A Magyar Költészet Napját Székely Rozi és Szabados Luca Lassított baleset #kolteszetnapja című projektével ünnepeli a Trafó. Április 11-től 4 napon keresztül kortárs költők – Falcsik Mari, Győrfi Kata, Kabai Lóránt, Tolvaj Zoltán – egy-egy versét adják elő. Az esemény a Trafó Facebook-oldalán lesz követhető.

Bővebb információk:

www.trafo.hu

www.facebook.com/trafohouse

www.btf.hu

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza