Tárgyakba rejtett ünnep: Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig

Már a második nagyhét, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum zárva tart. Már a második alkalom, hogy az intézmény nagycsütörtöktől húsvét hétfőig az online tereiben mutat be ünnephez kapcsolódó tárgyakat, történeteket, szokásokat. Az idei Tárgyakba rejtett ünnep  tematikus sorozat mégis egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a Múzeum Facebook és Instagram oldalán  megjelenő érdekességek mellett a blogbejegyzéseken keresztül a most készülő Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon kiállításba is betekintést nyerhetünk.

Vaszary János: Szent Norbert, 1897
Keresztelő Szent János-plébániatemplom, Zsámbék
Fotó: Németh Márk, 2020

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is. Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, és egész nyáron várja majd látogatóit. 

Kiállításunk közös ünneplésre invitálja majd az érdeklődőket. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenítjük fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét. 

A tárlathoz kapcsolódóan virtuális kiállítást is nyitunk, illetve számos tematikus programmal, tárlatvezetéssel is készülünk. A Nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzéseinkben pedig a kiállításon is megjelenő műtárgyak közül mutatunk be érdekességeket, amelyek tematikusan kapcsolhatók a kereszténység legfontosabb ünnepéhez.  

Töltse velünk az ünnepet!
Kövesse
Facebook, Instagram és blogoldalunkat. 

Áldott húsvétot kíván a Magyar Nemzeti Múzeum és a 900 éves premontrei rend!

Nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzéseink
Nagycsütörtök
Kusler Ágnes:Sauberer András jászóvári premontrei apát monstranciája

Nagypéntek
Kiss Etele: Körmeneti illetve oltárkereszt korpusza a zsámbéki Keresztelő Szent János premontrei monostorból

Húsvétvasárnap
Kusler Ágnes: Computus paschalis: Húsvétszámítás naptárkerékkel 

Húsvéthétfő
Kusler Ágnes: Ordo candidus: a premontrei rend öltözete

Hogyan ünnepeltük tavaly a húsvétot? Olvassa el az előző évben született írásainkat!

TÁRGYAKBA REJTETT ÜNNEP 2020

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum