A fotográfia sokszínűségével indul a tavasz Budapesten – Budapest FotóFesztivál

Az ötödik éve megrendezett BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2021. március 27. és május 21. között ismét izgalmas programsorozatot állított össze bevonva Budapest múzeumait, galériáit és a nemzetközi kultúrintézeteket. Budapest nemzetközi hírű fotográfiai eseménysorozata, idén több, mint 50 kiállítással és szakmai programmal várja a látogatókat.

A BPF 2021 a hagyományokhoz híven a Műcsarnokban indul útjára, március 27-én, egy különleges fotótörténeti nyitókiállítással, melynek címe: FOTÓIKONOK – Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York.

A világhírű galéria archívumából készült személyes válogatásában 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki. Az eredeti koncepcióból a fesztivál számára Anne Morin, a kiállítás kurátora által összeállított tárlaton a 20. századi fotográfia legjelentősebb alkotóinak kitűnő képeit láthatja a budapesti közönség, ismerős és ritkán látható felvételeket egyaránt. Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi. A kiállítás 2021. március 27-től június 27-ig látogatható. A kiállításhoz számos izgalmas tárlatvezetés is társul majd.

Az évente meghirdetett kortárs magyar fotóművészeti pályázat idén Élet/Kép címmel a magyar fotográfiaközel múltjának egyik legkedveltebb műfaját mutatja be. A mindennapi élet jellemző mozzanatait, helyzeteit, pillanatait, szépségét bemutató, neves magyar alkotók munkáiból válogatott kiállítás a Kiscelli múzeumban május látható 20-tól július 18-ig.

A Budapest FotóFesztivál és a Hybridart Managent szintén hagyományosan megtartott, fiatal alkotókat reprezentáló Fresh Meat című kiállításán 2021-ben kortárs fotográfusnők munkái láthatók a Hybridart Space galériában. A FESZTIVÁLKÖZPONTnak, amely a BPF Nights alkotói vetítéssorozatot és a portfolio review fotográfai szakmai eseményét fogja össze idén a Dokubrom galéria ad otthont.

A nemzetközi kultúrintézetek ismét hazai alkotóikat hozzák el a fesztivál közönségének. A koreai, cseh, szlovák, lengyel, olasz, mexikói, portugál és török tárlatok között a fotográfia különböző stílusai között kalandozhatunk. Először látható Magyarországon Letizia Battaglia az olasz dokumentarizmus, fotózsurnalizmus kiemelkedő alakjának Szicíliáról szóló személyes hangvételű anyaga az Olasz Kultúrintézetben, illetve a fiatal mexikói fotográfusnő María Paula Martínez Jáuregui Lorda a Mexikóban található három gleccser olvadásának problémáját feldolgozó anyaga a Red Door Galériában.

A budapesti múzeumok és galériák ismét a magyar fotográfia sokszínűségét mutatják be a történeti tárlatoktól a kortárs fotóig.

Partnereink 2021-ben:

Műcsarnok / Kiscelli Múzeum / acb Galéria / ArtBázis Összművészeti Műhely / ArtPhoto Galéria / B32 Galéria / Cervantes Intézet / Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központ / Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ / Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti / DOKUBROM / Budapesti Francia Intézet / Faur Zsófi Galéria / Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár, Kisgaléria / FUGA Budapesti Építészeti Központ / Három Hét Galéria / HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / Hybridart Space / INDA Galéria / Karinthy Szalon / K.A.S. Galéria / Koreai Kulturális Központ / Lengyel Intézet / Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) – KULTEA GALÉRIA / Magyar Műhely Galéria / Magyar Olimpiai és Sportmúzeum / Massolit Books & Café / Cseh Centrum / Mexikói Nagykövetség (Embassy of Mexico) / The Red Door Budapest Gallery / Molnár Ani Galéria / MOM Kulturális Központ – Reich Károly Galéria / MyMuseum Galéria / Olasz Kultúrintézet – Xenia Galéria / Szlovák Intézet / TOBE Gallery / Yunus Emre Török Kulturális Intézet

Reményeink szerint a kiállításokat 2021-ben már nemcsak az online térben, de a valóságban, személyes jelenlétben tudjuk perezentálni a budapesti közönségnek, a friss tavaszi szellőt, a megújulást, a felszabadultság érzését elhozva a fotográfia művészete által.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének köszöntő szavait idézve:

A fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, amelyeket az idő sodrása rögtön elmosna.

Vizsgáljuk meg tüzetesen a múlt lenyomatait, élvezzük a művek befogadását és köszöntsük együtt a fotográfia ünnepét!”

KIÁLLÍTÁSOK, SZAKMAI ÉS KÖZÖNSÉGPROGRAMOK, ELŐADÁSOK, TÁRLATVEZETÉSEK. BPF2021, VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!

A Budapest FotóFesztivál nyitó kiállítása mellett a fesztivál teljes programját megismerhetik, a teljes programról a Budapest FotóFesztivál katalógusából lehet tájékozódni:
https://issuu.com/budapestphotofestival/docs/bpf_katalogus2021

A kiállítás kísérő kiadványába itt tud belelapozni: https://issuu.com/mucsarnok/docs/mcs_budapest_fotofesztival_ujsag_4_old_digital

Forrás: Budapest FotóFesztivál

,