Ausztria művészeti fellegvára online mutatja be a Recirquel sikerprodukcióját – Első alkalommal látható online a New York-ot is meghódító Non Solus

A kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten március 26-tól online műsorára tűzi a Recirquel Non Solus című produkcióját. A cirkuszművészetet a tánccal ötvöző, az emberi létezés alapvető mérföldkövein átívelő Vági Bence rendezte cirque danse előadást első alkalommal mutatják be online. A Müpa által készített felvétel április 2-ig ingyen megtekinthető a színház weboldalán.

© Pozsonyi Roland

Az 1997-ben alakult Festspielhaus St.Pölten mára a kontinens egyik legjelentősebb előadóművészeti helyszínévé vált, amely fontos szerepet játszik a tradicionális és a kortárs műfajok közötti párbeszéd megteremtésében. Az évi 70 ezer nézőt vendégül látó színházban sokféle műfaj széles repertoárja kap helyet, évadonként több mint 70 produkciót mutatnak be a kortárs balettől a nemzetközi alkotásokon és klasszikus koncerteken át a jazzig. Elsősorban az itt színpadra állított kimagasló színvonalú táncművészeti produkciók vonzzák a közönséget Európa és a világ minden tájáról, és ebbe a sorba illik a Vági Bence művészeti vezető és a Recirquel által megteremtett új előadóművészeti műfaj, a cirkuszművészetet a tánccal ötvöző cirque danse is.

Az eredeti tervek szerint tavaly decemberben a Festspielhaus St.Pölten-ben debütált volna a nemzetközi közönség előtt aRecirquel legújabb Solus Amor című produkciója, de a már kitűzött premier a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Most a színház a társulat első cirque danse alkotását, a Non Solus-t mutatja be a márciusban elindított online programsorozata keretében. A Müpa stúdiója által készített felvétel március 26-án, pénteken 8 órától április 2-án 8 óráig ingyenesen megtekinthető a színház weboldalán.

© Pozsonyi Roland

A Magyarországon 2015-ben debütált  Non Solus  két ember egymásra találásának története, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és az elmúlás között bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció szavak nélkül, a testek kifejező erejét mesterfokon használva arra keresi a választ, hogyan keletkezett az élet, milyen pozíciót foglal el test és lélek, egyáltalán: hogyan élhető az élet? Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása, műfaji határokon átívelő produkció, tánc és cirkusz különleges találkozása. A dramaturgia, a látvány és a zene által sugallt szakralitás végigkíséri a darabot. A látvány Iványi Árpád díszletének köszönhetően egyszerre sokatmondó és szerény, amely olykor maga kommunikál a nézővel. A darab hangzásvilága Bach műremekeit elektronikus zenével összekomponálva, és Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamokkal kísérve válik igazán misztikussá.

© Pozsonyi Roland

A produkció már eddig is komoly nemzetközi karriert futott be: 2019-ben bemutatták a kortárs alkotások fellegvárának tekintett New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális összművészeti központban is, melynek producere szerint a nézőket elvarázsolta az előadás elbűvölő szépsége és kivételes minősége. A The New York Times pár napon belül kétszer is cikkezett a Non Solus-ról, kritikájukban romantikus illúzióként jellemezték az egész estés, meditatív produkciót, amely szerintük „nem cirkuszművészet, hanem sokkal inkább balett a levegőben.