A Berlinale újabb filmjei a Cirko Film line-upjában

Az Ezüst Medvével díjazott német dokumentumfilmet, a Herr Bachmann und seine Klassét és az Erich Kästner regénye nyomán keletkezett, Fabian című történelmi fejlődésregényt is bemutatja a Cirko Film. 

Fabian

A korábban bejelentett két berlini film, az Ich bin dein Mensch és a Nebenan mellett további két német filmet mutat be a Cirko Film a magyar mozikban a Berlinale versenyprogramjából.

A Herr Bachmann und seine Klasse egy rendkívüli németországi tanár és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be egy decemberi reggeltől kezdve a júniusi ballagásig. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a tökéletes nyelvtudás hiányának nehézségeivel, az integráció olykor igen fájdalmas pillanataival. A több mint háromórás játékidejű dokumentumfilm során közelről megismerjük az osztály tagjait és kivételes empátiájú, karizmatikus, szeretettel teli tanárukat: együtt sírunk és nevetünk velük, és sok mindent megtudunk a tágabb közösségről is, amelyben élnek.  A film a Berlinalén a zsűri díját nyerte (Ezüst Medve).

A katasztrófa felé gyorsvonatként robogó weimari köztársaságban, a 1930-as évek Berlinjének pezsgő, dekadens közegében: bordélyházakban, nagypolgári lakásokban, műtermekben, fülledt albérletekben játszódik az Erich Kästner regénye nyomán keletkezett, Fabian című történelmi fejlődésregény, amelyben a Mű szerző nélkül című, nagy sikerű film két sztárja, Tom Schilling és Saskia Rosendahl újra együtt szerepel. Az irodalomtudományok doktora, Jakob Fabian napközben reklámszövegeket ír, éjszakáit pedig kétes hírű intézményekben tölti barátja, Stephan Labude társaságában. Míg Labude egész lényével beleveti magát a szenvedélyes ideológiai viták és a testiség világába, Fabian mindvégig józan és távolságtartó marad. Egy nap megismerkedik a gyönyörű fiatal lánnyal, Corneliával, akinek a megjelenése megrengeti a férfi alapvető cinizmusát: az eddig ismeretlen érzelmek kizökkentik ironikus fatalizmusából. 

A filmek magyar címe és a bemutatók időpontja egyelőre nem ismert, előreláthatólag az év végén kerülnek moziba a Cirko Film forgalmazásában. 

Forrás: Cirko Film