Paraguayi útlevelek

Paraguayi útlevelek című film online vetítésével emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet azon svájci lengyel diplomatákról, akik a második világháború alatt latin-amerikai útleveleket szereztek az európai zsidók számára. A dokumentumfilm a német megszállás alatt a Zsidókat Mentő Lengyelek Nemzeti Emléknapja és a Ładoś Csoport éve alkalmából kerül bemutatásra az intézet YouTube csatornáján. 

Időpont: 2021. március 24. (szerda) 20.00 óra 

Link: https://youtu.be/1F0dI4NpEhA 

A Szejm 2021-et a Ładoś Csoport évének hirdette meg, tiszteletét fejezve ki ezzel azon svájci lengyel diplomaták és a velük együttműködő zsidó szervezetek képviselői iránt, akik a második világháború alatt latin-amerikai útleveleket szereztek az európai zsidók számára, így próbálva megmenteni őket a megsemmisítéstől. 

Paraguayi útlevelek című dokumentumfilm az Aleksander Ładoś által vezetett csoport tevékenységét dolgozza fel, vagyis egy illegális lengyel-zsidó szervezet működését, amely tömegesen állított elő hamis dokumentumokat zsidók megmentése céljából a II. világháború alatt. Elsősorban az ún. Reinhardt Akció idejéről van szó, amikor is a zsidó népesség megsemmisítése volt a cél. A csoportnak lengyel és zsidó származású diplomaták voltak a tagjai, többek között Konstanty Rokicki, a Lengyel Köztársaság 1939-1945 között Bernben szolgáló konzulja, Aleksander Ładoś berni lengyel követ, a helyettese, Stefan Ryniewicz, valamint Juliusz Kuehl beosztott diplomata. 

A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal, ingyenesen vetítjük. 

Paraguayi útlevelek (52 perc, 2018), rendezte: Robert Kaczmarek, Jacek Papis 

A film gyártója a Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej). 

Forrás: Lengyel Intézet