Bárki zenélő logót készíthet magának a Liszt Ferenc Kamarazenekar új webes applikációjával

Egyedülálló emblémageneráló applikációt fejlesztett a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az alkalmazással bárki készíthet magának zenélő jelet, amely működésében és megjelenésében a zenekar új, Bartók Divertimentójának első ütemeit rejtő logójához kapcsolódik. A fejlesztés célja, hogy a zenekar és a közönség közti kapocs vizuálisan is láthatóvá váljon, és a felhasználók még inkább a zenekar közösségének részének érezhessék magukat. Az együttes hosszú távú törekvése, hogy ezek a jelek a QR-kódhoz hasonlóan közvetlenül vagy közvetve információhordozásra is képesek legyenek, illetve a tervek között szerepel különböző, személyre szabott termékek bevezetése is.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar különleges innovációval lepi meg közönségét márciusban: az együttes olyan unikális webes applikációt fejlesztett, amellyel bárki egyedi, zenélő emblémát generálhat magának, a kamarazenekar új logójához hasonló megjelenéssel. A logó rajzolását zenés animáció formájában követhetjük nyomon, amelyet a felhasználók akár meg is oszthatnak ismerőseikkel a közösségimédia-felületükön vagy e-mailben. A látogatók az elkészült logót különböző képformátumokban le is tölthetik. „Az applikáció célja, hogy az a láthatatlan kapocs, ami a zenekar és a közönségünk között az évek során létrejött, most vizuális formát ölthessen. Művészeti munkánk fontos alkotóelemei az innovatív megoldások, amelyekkel újra és újra meglepjük majd közönségünket” – mondta el Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója.

Várdai István

A Liszt Ferenc Kamarazenekar új arculata a „zenevezérelt” és „dinamikus” jelzőt is viseli. Dinamikus azért, mert egy olyan notációs módszert használ, aminek a segítségével bármely zenemű vizualizálható. Ennek köszönhetően elviekben végtelen számú grafikai jel hozható létre, amik bár minden zenedarab esetében mások, mégis egységes vizualitást hordoznak. „Amikor a Liszt Ferenc Kamarazenekar számára készült, zenevezéreltségen alapuló arculatot kitaláltuk, adta magát a gondolat, hogy a zenekar minden egyes tagja egyedi jelet kapjon, amit a zenekar repertoárjából a zenész által választott zenemű egy részletéből generálhatunk. Innen már csak egy lépés választott el bennünket attól, hogy a bevonás elvét új szintre emelhessük, és lehetővé tegyük minden zeneszerető és az újításokra nyitott embernek, hogy generálhasson magának egy saját zenevezérelt logót. Ehhez egy könnyen kezelhető, egyszerű alkalmazásra van szükség, amely a zenekar repertoárdarabjaiból képes a felhasználó igényének megfelelően generálni jeleket” – mondta el Simon Attila, a Brand Bar kreatív igazgatója, aki hozzátette az együttműködés kapcsán: „Nagy öröm számomra, hogy ezt az alkalmazást most bemutathatjuk a nagyközönségnek is.”

Új logó

A logó generálása és kirajzolása egy Musical Instrument Digital Interface (röviden MIDI) fájlban tárolt hangsorozat alapján készül, ami egy kiválasztott zenemű adott részletének főszólamát rejti. A MIDI fájl két típusú hangot, törzs- és módosított hangot kódol egy tíz oktávos tartományon, ezért a rajzolás két színnel történik. A zenemű részletét az arculati keretrendszer alapján kör alakban rajzolja ki az applikáció, amely tulajdonképpen az ötvonalas kotta körbeforgatásával jön létre. A logók generálását egy rajzolási algoritmus irányítja, amelyet a Datalytix Solutions Kft. szoftverfejlesztő csapata alkotott meg. „Az innováció két létező dolgot fon össze újszerű, eddig nem használt módon. A logóapplikációval ismert zeneművek hangjegyeibe kódolt formákat jelenítettünk meg algoritmikus pontossággal és kreativitással, így tettük elérhetővé mindenki számára ezt az egyedi lehetőséget” – magyarázta Fülöp Péter, a projekt informatikai vezetője. „A teljes fejlesztő csapatunknak új és felüdülő élmény volt, a megszokott informatikai feladatokon túl hangjegyekkel, kottákkal, rajzolt zeneművekkel dolgozni. Bár csak most készültünk el az alkalmazás első verziójával, jó látni, ahogyan a csapatban újabb és újabb fejlesztési ötletek születnek az alkalmazás bővítéséhez” – tette hozzá a szakember.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

A felhasználók egyelőre nyolc zenemű 27 részletéből generálhatnak saját jelet, de az alkalmazást folyamatosan bővítik újabb zenerészletekkel. Az alkalmazás a közösségépítés mellett az együttes edukációs törekvéseit is erősíti: a felületen elérhető zenedarabokról rövid ismertetőt olvashatnak a látogatók, és meg is hallgathatják a műveket a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában.

A FleishmanHillard Cafénál mindig olyan megközelítéseket, integrált megoldásokat keresünk, amik egyediek, innovatívak. Ez a törekvésünk találkozott a Liszt Ferenc Kamarazenekar igényeivel, így az általunk megálmodott applikáció, – amin fejlesztők, grafikusok, zenészek, hangmérnökök hónapok óta dolgoztak – újabb élményt kínál a klasszikus zenéhez történő kapcsolódáshoz, megmutatva ennek a kiváló zenekarnak a karakterét és elköteleződését a közönségéhez, valamint az újító ötletekhez. Ebben az eszközben rengeteg kommunikációs és közösségépítő lehetőség rejlik. Az egyedi jelek QR-kóddá alakítása, illetve különböző, perszonalizált termékek bevezetése lehet a zenekar számára a következő lépés” – mondta el Balaton Anita, a FleishmanHillard Café ügyvezető igazgatója.

A logóapplikációt a zenekar megújult honlapján próbálhatják ki az érdeklődők.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Félévszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több, mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: www.lfkz.hu

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar