Ők lettek az ország legfurfangosabb ifjú mesemondói – Az egész országot megmozgatták NASZREDDIN HODZSA meséi

Győztest hirdettünk az országos NASZREDDIN HODZSA meséi videós mesemondó versenyen. Animációs stúdiónk, a KEDD 7-18 éves diákoknak indított versenyt annak apropóján, hogy elindult a NASZREDDIN HODZSA meséi sorozat a KEDD YouTube csatornán. A 6-11 évesek kategóriájában a nyíregyházi Orosz Franciska, a 12-18 évesek kategóriájában pedig a kiszombori Kecskeméti Bence Odin lett a legfurfangosabb ifjú mesemondó.

Óriási siker volt a mesemondó verseny

A gyermekeknek az volt a feladatuk, hogy olvassák fel vagy mondják el az agyafúrt török bölcs egy választott történetét vagy a sorozat egy epizódjának szövegét, és vegyék videóra. A versenyre összesen 223 gyermek jelentkezett az ország minden pontjáról: többek között Mályinka, Kaposmérő, Komád, Tiszapüspök, Murakeresztúr és Üllő diákjai is kamerát ragadtak. Összesen 66 településről, több mint 85 iskolából küldtek be mesemondó videót.

A kis mesélők nagyon komolyan vették a felhívást: volt, aki kívülről megtanulta a választott történetet, többen pedig még turbánt is öltöttek! A verseny megannyi mesekedvelő és kreatív diák, pedagógus és szülő összefogásával valósult meg, akik hatalmas lelkesedéssel láttak hozzá a kisfilmek elkészítéséhez.

Nagyszerű lehetőség volt ez azoknak a gyerekeknek, akik még nem próbálták ki magukat versenyen. Megszokott környezetben mondhatták el a mesét, így nem volt akkora stressz a hibázás miatt, és a videót többször is fel lehetett venni, ha elakadtak” – mondja az egyik szülő.

Nagy örömmel fogadtuk, hogy ilyen sok gyermeket megmozgattak a hodzsa meséi: meghatottan hallgattuk a kis elsősöket, akik még csak most tanultak meg olvasni, de már egy ilyen komoly versenyen mérettették meg magukat, és jókat derültünk azoknak a gyerekeknek a szórakoztató előadásán, akik fejből mondták el az általuk választott történetet. Bátran kijelenthetjük, ők a jövő nagy mesemondói!

Nyíregyházi és kiszombori diák lett a verseny két nyertese

A felvételekre a közönség szavazhatott a KEDD YouTube csatornán. A videókra ezidáig több mint harmincezren voltak kíváncsiak. A 6-11 évesek kategóriájában a nyíregyházi, hétéves Orosz Franciska végzett az első helyen 666 szavazattal, aki az Az illat ára című mesét olvasta fel.

Franciskát osztályfőnöke értesítette a versenyről. Mivel szépen olvas, ezért rögtön kedvet kapott a megmérettetéshez. Bátyja szintén szép sikereket ért el mese- és versmondó versenyeken és az ő nyomdokaiba szeretne lépni” – árulta el a kislány édesapja, Orosz Róbert.

A 12-18 évesek kategóriájában a kiszombori, 13 éves Kecskeméti Bence Odin lett a közönség kedvence, aki az Az a bolondos szamár és az Az agyafúrt macska című hodzsa-mesét adta elő. A fiatalember összesen 1027 szavazatot kapott.

Bence mindig is szeretetett szerepelni és a színházak világa is érdekli, a verseny ezért megmutatkozási lehetőséget és egyben élményt jelentett számára. „A felhívásra azért is jelentkeztem, mert a sorozat mesélője, Berecz András a kedvenc mesemondóm, rengeteget lehet tőle tanulni” – mondja.

Az ország legfurfangosabb ifjú mesemondója címet elnyerő Franciska és Bence személyesen találkozhatnak Berecz Andrással, továbbá egy-egy könyvcsomagot kapnak a Pagony Kiadó jóvoltából.

A versenyzők videóit ti is visszanézhetitek a KEDD YouTube csatornán: a 6-11 évesek felvételeit itt, a 12-18 évesek ét pedig itt

A pedagógusokat és a szülők is Naszreddin hodzsa meséinek rajongói lettek

A mesemondó versenyt azzal a céllal hirdettük, hogy Naszreddin hodzsa korábban közszájon forgó történeteit a mai fiatalok is megismerjék. A modern gegek által a gyerekek könnyedén azonosulhatnak a bolondos mesterrel, aki hol szelfit készít, hol fánkkal tömi a hasát, és furfangos beszólásaival móresre tanítja ellenlábasait. „Az osztályommal megnéztük a sorozat pár epizódját, a gyerekek pedig nagyon élvezték: rájöttek a turpisságokra, és a csattanókat elraktározták a fejükben, amiket, a szavaikkal élve, beépítenek a saját életükbe is, és majd a valóságban is eljátsszák anyával vagy apával” – meséli a XIII. kerületi Tomori Pál Általános Iskola tanítónője, Dékány Adrienn. Egy másik pedagógus a verseny indulása óta gyakran használja a humoros sorozat epizódjait óra végi levezetésként, egy versenyzőnk édesanyja pedig a történetek tanító jellegét hangsúlyozza:

„Nagyon szeretjük a NASZREDDIN HODZSA meséi sorozatot, mert egyszerű és tömör mondanivalója a gyermekek számára értékes iránytű az élet kanyargós útjain való eligazodásban.”

A NASZREDDIN HODZSA meséi első húsz epizódja elérhető a KEDD YouTube csatornán.

További információ a versenyről: https://www.facebook.com/kedd.net

Forrás: KEDD Stúdió