Bartók in Motion – Koncertszínházi előadás Bartók Béla születésének 140. évfordulóján

Időutazásra invitál a Bartók in Motion című koncertszínházi előadás, amiben Szokolay ’Dongó’ Balázs népi fúvós hangszereken (furulya, tárogató, duda) működik közre a Szent Efrém Férfikar nyolc énekese mellett. Bartók férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy mesét alakítanak ki, egy férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandoznak el: az eszmélés, a gyengébbik nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképeket merevítik ki, az állomások között pedig a felgyűjtött népzene késztet továbbgondolkodásra. A 70 perces előadást március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Házában valósul meg online közvetítés keretein belül.

© Orbán Domonkos (OD Pictures)

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903-1935 között, amelyek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt. A Szent Efrém Férfikar célja a Bartók in Motion című koncertszínházi előadással, hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon  prezentálja.

A darabot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, Érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar (Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus és Tóth Péter), amelyben a mozgás elsősorban a szólamok és zenei anyagok láttatására szolgál, s ez időnként ötvöződik a népdalok tartalmi megjelenítésével. 

© Orbán Domonkos (OD Pictures)

Az előadást a Szent Efrém Férfikar eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban tervezte bemutatni, Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján. A járványhelyzet miatt meghiúsult bemutató így 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Házában valósul meg online közvetítés keretein belül.

Bővebb információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-szent-efrem-ferfikar-bartok-140

Jegyvásárlás: https://online-hagyomanyokhaza.jegy.hu/#/event/szent-efrem-ferfikar-bartok-140/af1ec338-e201-4e4c-abae-019e6e5fd1e1

© Orbán Domonkos (OD Pictures)

Forrás: Szent Efrém Férfikar