LÁTÓTÉR: Alkotóportrék az Uránia online csatornáján Ingyenes vetítéssorozat márciustól április végéig

Az utóbbi hónapokban, a koronavírus járvány miatt a színházak és a mozik műsora a képernyőkre vándorolt. Megváltozott a látóterünk. A mozi közösségi élmény, ennek szellemében készül az Uránia is a hónapok óta a pandémia utáni időkre. De a nyitás még mindig nincs belátható közelségben, ezért a sorozatot áthelyezték az online térbe. A március 1-én induló programban művészeti tárgyú portrékat gyűjtöttünk össze, köztük olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, amelyeket az elmúlt években nagy sikerrel mutattak be a filmszínház mozivásznán is. A válogatás minden művészeti ágat érint: a festészet, a zene, az irodalom, a fotográfia, a film és a színpad különleges alkotói, ismert és csodált, elfeledett és elhallgatott művészek, profik és amatőrök, valamint esetenként műhelyek kerülnek látótérbe. De e portrék révén nemcsak ők, hanem azok a filmalkotók is „láthatóvá válnak”, akik egyedi hangvételű ‒ személyes, elemző, lírai, formabontó… ‒ munkáikkal elénk varázsolják az őket megihletők alakját. Az egyszeri alkalommal műsorra kerülő több mint harminc produkciót ‒ az alkotók és a gyártók nagylelkű hozzájárulása révén ‒ díjmentesen teszik hozzáférhetővé, 0 Ft-os regisztrációs jegy megváltásával, de a nézőknek lehetőségük van 1000 Ft-os támogatói jegy megváltására is, amellyel az Urániát támogathatják.

Bodor Ádám
Harag György

Az irodalom területén többek közt Juhász Ferenc, József Attila, Bodor Ádám, Danilo Kis, Weöres Sándor, a vajdasági Domonkos István és a 100 éve született Mészöly Miklós lesz fókuszban. A képzőművészetből mások mellett Aba-Novák Vilmos, akiről világhírű tanítványai is vallanak; a két erdélyi „Nagy”, azaz Zsögödi Nagy Imre és Nagy István, valamint a holokauszt áldozatává lett Ámos Imre, továbbá a Londonba emigrált és ott királyi fametszővé lett Buday György. A Gánóczy Mária festő és filmesről szóló portréban egy művészcsalád kétszáz éves története tárul fel. A színházi portrékban az erdélyi színjátszást megújító Harag György és az 1958-ban kivégzett Földes Gábor színész-rendező alakja elevenedik meg, majd a New Yorkba emigrált Krencsey Marianne emlékezik a kamera előtt, egy estén pedig felidézzük az ELTE legendás Universitas együttesének történetét is. A fotó és film nagyjai közül láthatunk filmet Szentpétery Tibor II. világháborús hadifotósról; a képein az erdélyi életet megörökítő Marx Józsefről; az I. világháború előtti kolozsvári filmgyártást megalapító Janovics Jenőről; Hildebrand Istvánról, a magyar operatőrök doyenjéről és a világhírű magyar animáció bázisát adó Pannonia Filmstúdióról. A zenét, közelebbről a népzenét a Muzsikás együttesről szóló portré képviseli a programban.

Mészöly Miklós

A sorozat Forgács Péter, az Uránia mozivásznán nagy sikerrel vetített Festői korszakok című dokumentumfilmjével kezdődik március 1-jén, majd Tóth Péter Pál Muzsikás együttesről szóló alkotása, a Muzsikás történet és Juhász Annának az édesapjáról, Juhász Ferenc költőről forgatott portréfilmje, A mindenség szerelmese következik, és további közel harminc portréfilmmel folytatódik április végéig.

https://urania-nf.hu/esemenyek/1847/2021/03/01/latoter-alkotoportrek-az-urania-online-csatornajan

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház