Virtuóz fiatalokkal lép színpadra a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Budapest Music Centerben

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar a magyar klasszikus zenei élet meghatározó színpadjain már bemutatkozott, kiemelkedő tehetségű fiatalokkal a Budapest Music Centerben február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett. A koncert a zenekar tehetséggondozási programjába illeszkedik; a cél, hogy a tehetségígéretek kibontakoztatásával a zenekar segítse a következő évtizedek meghatározó szólistáinak nevelését, akik neve a nemzetközi klasszikus zenei szcénában is széles körben ismertté válhat.

Különleges meglepetéssel készül közönségének a Liszt Ferenc Kamarazenekar idei első koncertjén, a Budapest Music Centerben február 26-án: öt egyedülálló képességű fiatal művésszel lépnek fel közösen. A tehetséggondozás a zenekar új stratégiájának egyik fontos pillére. Ennek jegyében amellett, hogy különleges műhelymunkával segítik azoknak a gyerekeknek, fiataloknak a fejlődését, akik korosztályuk legkiválóbbjai közé tartoznak, rendszeresen fellépési lehetőséget is biztosítanak a számukra. Az idei évadban összesen három koncertesemény is a tehetséggondozáshoz kapcsolódik: tavaly novemberben a Bartók Világverseny ifjú győztesével, Szokolay Ádámmal léptek egy színpadra, a zenekar az évad második felében mutatja be Dargay Marcell, az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyén különdíjat nyert darabját, most pénteken pedig az öt, különleges figyelmet érdemlő ifjú művésszel, Rozsonyits Ildikóval, Schmalzl Ellával, Simic Aleksanderrel, Magyar Valentinnel és Sárközi Ádámmal lépnek fel. A zenészek felkészülését Várdai István művészeti igazgató mentorként segíti, aki igazgatói szerepében és a bécsi Zeneakadémia cselló tanszékének vezetőjeként egyaránt kiemelkedően fontosnak látja a tehetséggondozást.

„Lelkesítő érzés a jövő meghatározó zenészeivel találkozni, és testközelből megtapasztalni, hogy napról napra miként tökéletesedik, érik a játékuk. Ugyanakkor a professzionális előadóművésszé válásig, a tehetség kibontakozásáig hosszú út vezet, és ma már pontosan látjuk, a képesség, legyen bármennyire is egyedülálló, önmagában kevés. A feladat iránti elkötelezettség, motiváció nélkülözhetetlen, és felmérhetetlenül fontos szerepe van a környezeti hatásoknak, a pedagógusoknak, mentoroknak, akik segítik a fiataloknak megtalálni az előadóművészi hangjukat. A zenekarral ebben vállalunk szerepet – mondta el Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója. Hozzátette: „Ezek a fellépések fontos referenciák lehetnek, amelyek szintén segítik a fiatal zenészek karrierépítését.”

Az élő műsor a zenekar megújult honlapján (www.lfkz.hu), Facebook és Youtube-csatornáján követhető. A fél kilenckor kezdődő koncert szólistái mind hazai és külföldi díjakkal elismert, valamint hazánk és a világ rangos koncerthelyszínein már bemutatkozott zenészek.

A koncert Rozsonyits Ildikó Bach A-dúr zongoraversenyével veszi kezdetét; a 14 éves zongoravirtuóz hazánk minden rangos fellépőhelyén, így a Pesti Vigadó, a Művészetek Palotája és a Zeneakadémia színpadán is fellépett már, illetve a 2020-as Virtuózok V4+ Tehetségkutató legutóbbi nyertese.

Rozsonyits Ildikó

Az előadást Déri György Liszt Ferenc-díjas csellóművész egykori tanítványa és Várdai István jelenlegi állandó diákja, Schmalzl Ella folytatja, aki Saint-Saëns: Allegro appassionato című művét adja elő. Az ifjú csellóművész 2019-ben részt vett a nemzetközi kaposvári kamarazenei fesztiválon, a Kaposfesten, legutóbb pedig Bécsben nyert első helyezést a Prima la Musica tartományi versenyén, de tehetségét a 12. Antonio Janigro JUNIOR nemzetközi hegedűversenyen is elismerték Zágrábban.

Schmalzl Ella

Simic Aleksander szintén országos és nemzetközi zenei versenyek nyertese, Várdai István állandó tanítványai közé tartozik ő is. Bécsben 2018-ban megnyerte a „Vienna Classic Pure” nemzetközi zenei versenyt, és a legjobb bécsi klasszikus előadásáért különdíjban is részesült, 2019-ben pedig New York egyik legnívósabb koncerttermében, a Carnegie Hallban tartott szólókoncertet. A fiatal virtuóz pénteken Várdai Istvánnal közösen adja elő a Vivaldi: G-moll concerto két csellóra írt változatát.

Simic Aleksander

Magyar Valentin, aki Bach f-moll zongoraversenyét játssza el, hazánk kiemelkedő zongoraművészével, Fejérvári Zoltánnal folytat jelenleg hosszú távú együttműködést, több nemzetközi zongorahangverseny díjazottja, egyben olyan hazai és külföldi pódiumok rendszeres fellépője, mint a BMC, Zeneakadémia, MÜPA, Pesti Vigadó, Klebersberg Kultúrkúria, Jókai Anna Szalon, Nemzeti Színház, a bécsi és a belgrádi Magyar Kulturális Intézet.

Magyar Valentin

Az online koncertet Sárközi Ádám Kuszevickij: fisz-moll nagybőgőversenyével zárja; Sárközi korábban 2019-ben egy színpadon léphetett fel a Pannon Filharmonikusokkal, legutóbb pedig első helyezett lett a szlovákiai Dittersdorf Nemzetközi Nagybőgő Versenyen.

Sárközi Ádám

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar