Országszerte Naszreddin Hodzsa történeteit mesélik – Elindult a KEDD Stúdió által meghirdetett NASZREDDIN HODZSA videós mesemondó verseny közönségszavazása

Debütált a KEDD Stúdió új rajzfilmsorozata, a NASZREDDIN HODZSA meséi. Ennek apropóján hirdetett mesemondó versenyt 7 és 18 év közti diákoknak a KEDD. A felhívás az egész országot megmozgatta, több mint 220 fiatal mesélte el a bolondos bölcs egy történetét.

A videókra a KEDD YouTube csatornán szavazhat a közönség.

A 6-11 évesek videói itt, a 12-18 évesek videó pedig itt hallgathatóak meg. 

A sorozat főhőse, a török tréfamester legendás tanításaival vált ismertté, amelyeket egykor nemzedékről nemzedékre adtak tovább. A diákoknak az volt a feladata, hogy olvassák fel Naszreddin Hodzsa legfurfangosabbnak gondolt meséjét vagy a NASZREDDIN HODZSA meséi sorozat egy epizódjának szövegét, és vegyék videóra. A versenyre összesen 221 ifjú mesemondó jelentkezett 65 településről, több mint 85 iskolából: Naszreddin hodzsa meséit olvassák Üllőtől kezdve Bárándon, Murakeresztúron, Nyírmadán és Orosházán át Szolnokig, az ország minden táján.

A gyerekek nagyon komolyan vették a versenyt: volt, aki kívülről megtanulta a választott történetet, többen pedig még turbánt is öltöttek! A verseny megannyi mesekedvelő és kreatív diák, pedagógus és szülő összefogásával valósult meg, akik hatalmas lelkesedéssel láttak hozzá a kisfilmek elkészítéséhez.

A legtöbb versenyző az Az a bolondos szamár és az Az agyafúrt macska című epizódot választotta, amelyekben a hodzsa mellett a kissé házsártos, ám melegszívű hodzsáné és két mókás „házikedvenc” is fontos szerepet kap.

A mesemondó verseny célja, hogy Naszreddin hodzsa korábban közszájon forgó történeteit a mai fiatalokkal is megismertesse. A modern gegek által a gyerekek könnyedén azonosulhatnak a bolondos mesterrel, aki hol szelfit készít, hol fánkkal tömi a hasát, és furfangos beszólásaival móresre tanítja ellenlábasait. A pályázat emellett népszerűsíti a gyerekek körében a meseolvasást, amelynek anyanyelv- és személyiségformáló funkciója is van: a történetek észrevétlenül gyarapítják a fiatalok tudását, a meseolvasásnak köszönhetően magabiztosabbá válhatnak.

A közönség 2021. február 24. és március 7. közt szavazhat kedvencére a videó lájkolásával. A legtöbb szavazatot kapó két versenyző elnyeri az ország ifjú mesemondója címet, továbbá személyesen találkozhat Berecz Andrással és értékes könyvcsomaggal gazdagodik a Pagony Kiadó jóvoltából.

Miután szavaztunk, érdemes meghallgatni az eredeti hodzsa-meséket Berecz András előadásában is. A teljes első évad már elérhető a KEDD YouTube csatornán.

Forrás: KEDD Stúdió

,