Megszületett az idei Van művészi vénád? pályázat eredménye!

A Van művészi vénád? egy nemzetközi pályázat és független művészeti platform elsősorban diákok és pedagógusok számára. A pályázatot és versenyt Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon rendezik meg évente a Csehországban eddig megvalósult többéves példa alapján.

A felhívás olyan középiskolásokhoz szól, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt. Lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok számára kipróbálhassák és kiteljesíthessék alkotókészségüket, kielégíthessék kíváncsiságukat, s lehetőségük nyíljon megosztani, megvitatni és megbeszélni másokkal is elképzeléseiket, sőt megismerkednek a kortárs kiállítóhelyek és galériák világával. A projektben jelentős állami és magán galériák vesznek részt, Magyarországon a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Deák 17. Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria együttműködésében valósul meg. A Van művészi vénád? nyílt művészeti verseny 2009-ben indult Csehországban, ahol a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria adják a pályázat támogatói hátterét. A jelentkező iskolák és diákok számára a partnergalériák a projektvezető szervezettel közösen az év során olyan programokat és műhelyeket szerveznek, melyek közelebb hozzák a résztvevőkhöz az év témáját.

Az idei téma az Idol – Bálványok és példaképek címet kapta.

A pandémia miatt idén teljes mértékben online formában ment a verseny (a felkészítő program, a portfóliók feltöltése, a zsűrizés, döntő prezentáció, az eredményhirdetés és a megnyitó). Összesen 33 csapat regisztrált, ami a nehezített körülmények között nagyon nagy szám, majd 15 csapat töltött fel portfóliót.

Díjazottak

I. helyezett: Hedvig – Karinthy Frigyes Gimnázium (Vándor-díj, International meetingen való részvétel)
II. helyezett: Annák – Berzsenyi Dániel Gimnázium (25.000 forintos művészellátó vásárlási utalvány)
III. helyezett: Art-éria – Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium (10.000 ft értékű művészellátó vásárlási utalvány)

Különdíjban részesültek

Legjobb csapatmunka: A Doktor csapata – Pécsi Művészeti Gimnázium (kulisszák mögötti privát vezetés és tárlatvezetés az aktuális kiállításokban)
Legjobb műleírás: Teenage Fish – Berzsenyi Dániel Gimnázium (POP UP kiállítás a múzeumpedagógiai foglalkoztató kirakatában)
Legjobb prezentáció: Koronázatlanék – SzSzc Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola (Könyves Magazin csomag)

A zsűri tagjai voltak:

Kárpáti Andrea – MTA-ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport kutatásvezetője

Kaposi Dorka – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria vezetője

Fenyvesi Áron – acb Galéria

Hemrik László – Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztály vezetője

Lucza Zsigmond – képzőművész, művésztanár

A legjobbak pályázatából rendezett kiállítás március 13-ig látható. Az online megnyitó IDE KATTINTVA érhető el.

A pályázat honlapja: vanmuveszivenad.ludwigmuseum.hu

Támogató:

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum