Február 23-án kezdődnek a Pesti Magyar Színház NYITÁNY Jelenetíró-pályázatának ingyenes stream előadásai

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdetett, amelyre a karantén utáni élet témakörében vártak pályaműveket.

A beérkezett 193 pályaműből Deres Péter dramaturg választotta ki azt a legjobbnak ítélt 7 jelenetet, melyeket a színház művészei streamelt előadások formájában színpadra állítottak. Az ingyenes stream előadások a teátrum facebook oldalán és honlapján tekinthetők meg a premierek időpontjában, de a szavazás lezárultáig akár többször is visszanézhetők lesznek. Az előadások ingyenes közzétételét követően a produkciók közül közönségszavazás választja ki azt a hármat, amelyik pénzdíjban is részesül.

Az előadások háziasszonya Bede-Fazekas Anna, tekintse meg köszöntőjét!

AZ ELŐADÁSOK

Almássy Bettina: Kesztyűs kézzel című keserű komédiájában anya, anyafia és anyafia csaja együtt laknak a karantén alatt, és ez sok konfliktust szül. Az egyik legfőbb kérdés „a pipi és a tyúk avagy, kié a kakaska?”
Szereplők: Soltész Bözse, Réthy Zsazsa, Tóth János Gergely, Hábermann Lívia, Szatmári Attila. Rendező: Szatmári György.
Az ingyenes stream előadás: 2021. február 23. kedd este 19 óra

Tallér József: Történet arról, hogy Nomád Csongor Zagyvarékason járt, és ez keresztülhúzta házassági terveit, hogy másról már ne is beszéljünk, jelenetében a menyasszony lánybúcsúját tartja barátnőivel egy szabadulószobában. Miközben frappáns megoldásokat keresnek a kijutása érdekében, kiderül, hogy Zagyvarékoson új, eddig nem ismert koronavírus mutáció bukkant fel.
Szereplő: Horváth Anna, Péteri Lilla, Lőrincz Nikol, Kocsis Gábor. Rendező: Keresztény Tamás.
Az ingyenes stream előadás időpontja: 2021. február 26. péntek este 19 óra

Varga-Bíró Tamás: Csendesen múló idő című jelenetében Gizi néni már fél éve tartózkodik egy magyar kórház egyszemélyes luxus kórtermében. Már nincs Covid veszély, de ezt az idős nénivel nem közlik. Ez még csak a kezdet, a kórházi szoba további sötét titkokat rejt!
Szereplők: Dániel Vali, Kocsis Gábor, Kovács Panka és Kisari Zalán, felvételről Gémes Antos. Rendező. Szatmári György
Az ingyenes stream előadás időpontja: 2021. március 2. kedd este 19 óra

Majoros Sándor: Régimódi vásárlás című kabaréjelenetének főszereplője egy nyugdíjas házaspár, akik rendkívül meggazdagodtak a pandémia alatt. Vásárlásukhoz azonban nem hajlandók az internetet használni, még akkor sem, ha ez másoknak nem tetszik.
Szereplők: Tahi József, Tóth Éva, Pavletits Béla, Szurcsik Ádám. Rendező: Fillár István rendezte.
Az ingyenes stream előadás időpontja: 2021. március 5. péntek este 19 óra

Varga Péter Iván: Két lét című kemény, nyomasztó, tabukat döntő története két fiatalról szól, akik magányosan és elfojtások között élnek, a karanténlét személyiségpusztító hatásaitól szenvednek. A neten ismerkedtek meg, hol máshol, hiszen jelenleg más közösségi forma nincs. De tudhatod – e, kivel állsz kapcsolatban valójában?
Szereplők Barsi Márton, Kisari Zalán, Kovács Zsuzsanna, Urbán Richárd. Rendező: Gémes Antos.
Az ingyenes stream előadás időpontja: 2021. március 9. kedd este 19 óra

Rutkai András: Érettségi találkozó című kabaré jelenetében az ötvenéves érettségi találkozóra gyűlik össze pár öregdiák – immár beoltottan. Mindenki más-más hatású vakcinát kapott, ettől aztán igen furcsán viselkednek. A bonyodalmakat fokozza, hogy megérkezik a hajdani copfos kislány, akibe minden fiú szerelmes volt.
Szereplők: Bede-Fazekas Anna, Bede-Fazekas Szabolcs, Szűcs Sándor, Tóth János Gergely. Rendező: Keresztény Tamás.
Az ingyenes stream előadás időpontja: 2021. március 11. csütörtök este 19 óra

Erdődy Adrienn: Oh my God(s)! című szellemes történetében az Igazság Tv stúdiójának vendégeinek: Istennek, Buddhának, Lucifernek és Jézusnak dönteni kéne arról, hogy mi legyen a Földdel a járvány után! Az egész világ mintha csak az istenek tévé show-ja lenne!
Szereplők: Gémes Antos, Barsi Márton, Szűcs Sándor, Szatmári Attila. Rendező: Fillár István.
Az ingyenes stream előadás időpontja: 2021. március 13. szombat este 19 óra

A szavazatok március 14.-e és 30.-a között adhatók le a legjobban tetsző jelenetre a Pesti Magyar Színház facebook oldalán megtalálható szavazó felületen. A végeredmény kihirdetése 2021. március 31-én, kedden este 19 órakor lesz a Pesti Magyar Színház facebook oldalán.

Forrás: Pesti Magyar Színház