Alexander Ramm csellóművész és Hontvári Gábor a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral – Müpa Home live

Ismét egy tökéletesen egységes koncepciójú, mégis változatos hangversenyt hallhatunk február 25-én csütörtök este fél 8-kor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online műsorkínálatában: külföldön nemzetközi sikereket arató fiatal magyar karmester, kiváló ifjú orosz csellista, a műsoron pedig csupa orosz zeneszerző. A megszólaló művek – bár Csajkovszkij két alkotása 1877-ben, illetve 1880-ban, Prokofjevé 1917-ben keletkezett – mind a klasszikus stílus igézetében születtek, azt a könnyedséget és áttetsző hangzást teremtik meg újra, amely Mozart és Haydn korát jellemezte.

A pályája elején járó Hontvári Gábor nemrég a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a frankfurti Solti György Nemzetközi Karmesterversenyen kapott megosztott második díjat. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a weimari Franz Liszt Hochschule für Musik neveltje, a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója. A koncert szólistája, Alexander Ramm, aki az alábbi videóüzenetben ajánlja a hangversenyt: 

A kiváló csellóművész Vlagyivosztokban született 1988-ban. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult, 2015-ben ezüstérmet nyert a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. Olyan karmesterekkel lép fel, mint Vladimir Jurowski és Valerij Gergijev, olyan partnerekkel muzsikál, mint Julian Rachlin és Gyenyisz Macujev. Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve a zeneszerző saját klasszicizáló dallamához fűz nyolc elbájolóan könnyed és elegáns variációt. Prokofjev Klasszikus szimfóniája a múlt század eleji neoklasszikus stílus korai remeke, hasonló könnyedség jellemzi, mint a Mozart-rajongó Csajkovszkij éppen négy évtizeddel korábbi Vonósszerenádját. Világos formálásával, kiegyensúlyozottságával és lekerekített dallamaival ez a mű is adósa a klasszikának. Emellett szlávos zamatokra is felfigyelhetünk benne, no meg egy valcerre, amely már a romantika kedvelt műfaja.

Alexander Ramm csellóművész és Hontvári Gábor a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral
Müpa Home live
2021. február 25., csütörtök 19.30 óra

Klasszikus szimfónia
Szergej Prokofjev: I. (D-dúr, „Klasszikus”) szimfónia, op. 25
Pjotr Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33
Vonósszerenád
km.: Alexander Ramm cselló és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hontvári Gábor

A hangverseny megtekinthető a Müpa Budapest honlapján és YouTube-csatornáján.

További online hangversenyeink:
Vendégségben Önnél – online kamarakoncert sorozatunk
Február 24., szerda, 19:30 – részletes program: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/vendegsegben-onnel-2021-februar-24/
Március 3., szerda, 19:30 – részletes program: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/vendegsegben-onnel-2021-marcius-3/

Március 4., csütörtök, 19:30 – online közvetítés a Zeneakadémiáról
Csajkovszkij: I. (b-moll) zongoraverseny, op. 23
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92
Km.: Farkas Gábor zongora és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Nánási Henrik

„Nagy örömmel várom budapesti koncertemet a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, különösképpen, mivel első alkalommal fogom vezényelni ezt a híres és kiváló zenekart.” – kezdi videós köszöntőjét Nánási Henrik. A teljes anyag itt látható:

Sok szeretettel várjuk Önöket díjmentes online koncertjeinken!