Dokutánc „elő-adás” a generációk közötti kapcsolódási lehetőségekről – Az e-Trafóban mutatják be Simkó Beatrix új produkciójának online változatát

Falat épít-e idősek és fiatalok közé az öregedés és az, hogy máshogy nőttünk fel, mint a nagyszüleink? Mihez kezdjünk a generációs különbségekkel, és hogyan közelíthetünk egymás felé? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik A kredenc a pincében maradt című táncelőadás, amelynek képernyőre optimalizált verzióját 2021. február 26-án mutatják be a Trafó e-Néző programsorozatában.

© Dömölky Dániel

A kredenc a pincében maradt című produkcióban különböző generációk táncolnak együtt technóra, vagy épp ülnek be külön-külön a kamera elé, hogy elmeséljék a történetüket. Az előadók – Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth MátéSimkó Beatrix koreográfus vezetésével tapasztalják meg saját bőrükön azt, hogyan tud létrejönni a generációk közötti kapcsolódás.

© Dömölky Dániel

A február 26-i online verzió egyfajta “elő-adása” a majdani hagyományos bemutatónak, ami nemcsak művészeti élményt kínál, hanem betekintést is enged az alkotómunkába a werkfilm eszközével, és elmélyíti tudásunkat a témáról egy kerekasztal-beszélgetésen keresztül. Nem marad el a tánc sem: a készülő előadás jelenetei teszik teljessé a produkciót.

© Dömölky Dániel

A hibrid forma nem idegen az alkotótól, hiszen Simkó Beatrix tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Ehhez mérten előadásaiban nemcsak a tánc, de a társművészetek eszközeit is előszeretettel használja. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt években számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott, külföldön és Magyarországon egyaránt. Németországi erős jelenléte mellett munkáit Európa-szerte bemutatta Belgiumtól Finnországig. Jenna Jalonennel közös, Long time no see! című előadását beválogatták az Avignoni Fesztivál és az Aerowaves Fesztivál hivatalos programjába. Grecsó Zoltánnal közös duettje, az #Orfeusz#Eurüdiké 2016 óta szerepel a Vígszínház repertoárján. Emellett koreografált már a Közép-Európa Táncszínház és a debreceni Csokonai Színház részére is.

© Dömölky Dániel

A kredenc a pincében maradt című produkcióval Simkó Beatrix egy olyan univerzális nyelv után kutat, melyet társadalmi, kulturális, generációs háttértől függetlenül mindannyian megértünk. A februári online bemutatót a tervek szerint tavasszal a színpadi produkció premierje követi majd a Trafóban. Megvalósul a Staféta Program keretében.

© Dömölky Dániel
© Dömölky Dániel
© Dömölky Dániel
© Dömölky Dániel

Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt – „elő-adás”
e-Trafó – www.trafo.hu

Megtekinthető: 2021.02.26. 20.00-0.00

Szereplők-előadók: Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté

Szöveg, dramaturgia: Vinnai András

Díszlet, látvány és világítástervezés: Dömölky Dániel

Zene: Gryllus Ábris

Jelmez: Kasza Emese – MEI KAWA

Fénytechnika: Balázs Krisztián

Operatőr: Dömölky Dániel, Ofner Gergely

Asszisztens: Kozma Zsófia Rebeka

Produkciós menedzser: Kovács Brigitta

Rendező-koreográfus: Simkó Beatrix

Partner: Műhely Alapítvány

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogatók: Staféta Program, Füge Produkció, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Creative Crossroads – Life Long Burning, Kreatív Európa Program, Collegium Hungaricum Berlin, Uferstudios Berlin

Külön köszönet: Performance Studies Hamburg, Kampnagel, Kotka Gudmon, Karin Kirchhoff, Jochen Roller, Talló Gergely, Rafaela Pastore, Yi-Chun Fan, Tony de Maeyer, Ivanov Gábor, Bartha Márk, Vodál Anita

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg.

Simkó Beatrix az Európai Unió Kreatív Európa – Creative Crossroads Life Long Burning program támogatott művésze

Bővebb infók és jegyvásárlás: https://trafo.hu/programok/etrafo_enezo_simkobeatrix

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza