Mindenki számára elérhető a Coopera Schubert-koncertjének felvétele

Dalok, kvintettek, versek, prózák Franz Schubert emlékére című estjének felvételét tette közzé a Coopera. A koncerten, amelyet a Coopera YouTube csatornáján találhatunk meg – többek között – olyan elismert énekesek vettek részt, mint a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, Mester Viktória, a Liszt-díjas Molnár Levente vagy Boncsér Gergely. A dalestet kortárs irodalmárok és a Virtuózok Kamaraegyüttes közreműködése teszi színesebbé.

A dalestet, amely az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, Pócsmegyerről közvetítették 2020. december 19-én, ennek apropóját az adta, hogy Pócsmegyer az egyetlen magyar város, ahol Franz Schubert járt, az Esterházy család meghívására érkezett, 1818-ban. Bátyjának írt levelében pozitívan emlékezett vissza az ott töltött időszakra.

A koncert műsorában a szerző számos dalciklusából csendülnek fel művek, valamint hangszeres darabok, utóbbiak a Virtuózok Kamaraegyüttes fiatal zenészeiből alakult kvintett tolmácsolásában. A zenés estet a művészi létforma, a komolyzene, az alkotás ihlette és ezen témákból merítkező magyar klasszikus és kortárs irodalmi szövegek, esszék egészítik ki, a magyar irodalmi élet elismert képviselőinek tolmácsolásában, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóságával való együttműködés eredményeképp.

Az este fellépő művészei: Berkes János, Boncsér Gergely, Ionel Pantea, Káldi Kiss András, Kolonits Klára, Mester Viktória, Molnár Levente, Pánczél Éva, Bartal László, Neumark Zoltán, Szüts Apor, Kiss Diána Ivett, Kovács Gábor, Lőrincz Diána, a Virtuózok Kamaraegyüttes kvintettje, Eisemann György, Fried István, Kukorelly Endre, Murányi Sándor Olivér

Forrás: Coopera