30 éves a Visegrádi Csoport

2021. február 15-én, éppen a lengyel elnökség alatt ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Visegrádi Csoport. A budapesti Lengyel Intézet ebből az alkalomból három különböző kiállítással szeretné felhívni a figyelmet a V-ek együttműködésének fontosságára.   

A Visegrádi Együttműködés 30 évét bemutató tablókiállítás a Visegrádi Nyilatkozat aláírását megelőző demokratikus változásoktól egészen a V4-ek járványügyi együttműködéséig mutat átfogó képet a Visegrádi Csoport tevékenységének történelmi fejlődéséről és közös célkitűzéseiről. Archív felvételek kíséretében sorra veszi a legfontosabb kormányfői találkozókat, valamint átfogó képet nyújt a Visegrádi Alap támogatásának sokszínűségéről. A kiállítás a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének együttműködésével jött létre. A járványügyi korlátozások miatt a nagyközönség számára virtuális formában tekinthető meg a Lengyel Intézet honlapján: https://instytutpolski.pl/budapest/2021/02/12/a-visegradi-egyuttmukodes-30-eve/  

A Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia – a visegrádi országok legérdekesebb látványosságai című gyerekeknek szóló rajzpályázat alkotásait az intézet ablakain keresztül láthatják az érdeklődők, hagyományos és kivetített formában egyaránt. A lengyel V4 elnökség alkalmából a Lengyel Intézet által szervezett felhívásra több, mint 400 gyerekrajz érkezett az ország minden pontjáról. A pályázat anyagából katalógus is készült. 

A Platán Galériában láthatóak az évfordulója alkalmából a lengyel Külügyminisztérium által meghirdetett plakátpályázat nyertes művei. A tagországok alkotói számára meghirdetett pályázat célja a közös történelem, a kulturális párbeszéd és a V4-es országok értékei által inspirált pályamű elkészítése volt. A kiállítás a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének együttműködésével jött létre. A járványügyi intézkedések miatt a kiállítás a galéria ablakain keresztül tekinthető meg. Az érdeklődők a díjazott plakátokból összeállított 2021-es falinaptárt vihetnek haza emlékül. 

A Visegrádi Csoport 30. évfordulója alkalmából a lengyel Külügyminisztérium megbízásából készült spot:

Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15. / Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.  

Forrás: Lengyel Intézet

,