Nézünk, mint a moziban – online filmklub szenioroknak

A közösségben megélt programok sok kultúrarajongónak hiányoznak – ezért indítja el a Cirko Film a szeniorok online filmklubját a járványhelyzetben leginkább veszélyeztetett csoport, az idősebb korosztály számára. A Nézünk, mint a moziban filmklubban különböző témák (zene, gasztronómia, vallás, múló idő, könyv) alapján válogatott alkotások lesznek elérhetők. A filmeket otthon, biztonságos körülmények között lehet megnézni, a Budapest Film Távmozijában azonban a nézők chatablak segítségével beszélgethetnek egymással a vetítés előtt. Az online mozizás így inspiráló közösségi élménnyé válik. 

A filmvetítéseket a témához kapcsolódó rövid előadás vezeti be vagy zárja le, egyes előadások esetében a vetítést követően videokonferencián történő beszélgetésre is lehetőség nyílik meghívott vendégek, szakértők részvételével.

A programsorozat első eseményére február 4-én, csütörtökön kerül sor. A cannes-i nagydíjjal kitüntetett, Emberek és istenek című film vetítését Perintfalvi Rita teológus gondolatai vezetik be.

A filmklub ezután nyolc héten át, egészen április 1-ig minden csütörtökön újabb vetítéssel jelentkezik. A vallás témakör másik filmje az Emberek és istenek mellett a Ferenc pápáról szóló argentin életrajzi film lesz (Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig – március 3.). A zene témájában két magyar karmester és zenekaruk életébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők: A Fischer Iván (február 11.) című portréfilm a Budapesti Fesztiválzenekar alapítóját mutatja be, az Élet, öröm, zene (március 18.) pedig Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös munkájába enged betekintést. A múló idő témájában egy angol és egy francia filmet láthatunk: a Boldog idők (február 18.) a nosztalgia, az örök szerelem és a hűség meséje két csodálatos színész, Daniel Auteuil és Fanny Ardant főszereplésével, az angol sztárok parádés alakításával és rengeteg tánccal teli Táncterápia (március 25.) pedig az újrakezdésről és a boldogság idősebb korban való megtalálásáról szól. A gasztronómia szerelmesei az Asztal két főre (február 25.) és a Cseng mester konyhája (április 1.) segítségével utazhatnak távoli tájakra és merülhetnek el az ínyencségek és a főzés világában, a könyvimádókat pedig a Könyvesbolt a tengerparton című brit film repíti el egy hangulatos kisvárosba, amelynek a legkülönösebb lakóját az angol humor nagymestere, Bill Nighy alakítja.

A Nézünk, mint a moziban online filmklub vetítései:
február 4. – Emberek és istenek – vallás
február 11. – Fischer Iván – zene
február 18. – Boldog idők – múló idő
február 25. – Asztal két főre – gasztronómia
március 4. – Könyvesbolt a tengerparton – könyv
március 11. – Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig – vallás
március 18. – Élet, öröm, zene – zene
március 25. – Táncterápia – múló idő
április 1. – Cseng mester konyhája – gasztronómia

Forrás: Cirko Film