Fehér éjszakák – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye

Magyar Nemzeti Filharmonikusok © Csibi Szilvia

FEHÉR ÉJSZAKÁK
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye
2021. február 3., szerda, 19:30 – Müpa Home Live

Program: Sibelius: Valse triste, op. 44
Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47
Grieg: Peer Gynt – részletek (Reggeli hangulat; Anitra tánca; Arab tánc; Åse halála; A hegyi király csarnokában; Solvejg dala)
km.: Szalai Ágnes – szoprán, Baráti Kristóf – hegedű, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Rajna Martin

Szalai Ágnes © Berényi Gyula
Baráti Kristóf © Marco Borggreve

A hangverseny címe – Fehér éjszakák – északra utal, arra a jelenségre, amely akkor tapasztalható, amikor a Nap nem nyugszik le, és így huszonnégy órán át világos van. Mit jelent észak a közgondolkodásban? Ha dél a temperamentumot, kelet az ázsiai országok egzotikumát, nyugat pedig a fejlett technikát és civilizációt, akkor észak, valljuk meg, a kegyetlen hideget és a keménységet. De vajon a sokszor nagyon is szenvedélyes, energikus északi zenékre nem éppen mindennek az ellenkezője igaz?
Ha már égtájakról esett szó: a hangverseny szólistája, Baráti Kristóf az izgalmas dél tájait is az északi est közönségének eszébe juttathatja, hiszen zenei eszmélésének idejét két és tizenkét éves kora között Venezuelában töltötte. A Kossuth-díjas hegedűművészt ma a világ minden táján ünneplik, repertoárja a hangszer valamennyi fontos művét tartalmazza. A koncert ifjú karmestere, a huszonhat esztendős, Junior Prima díjas Rajna Martin eddigi pályafutása során vezényelte már a Brandenburgisches Staatsorchestert, a Győri Filharmonikus Zenekart, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, sőt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén sem ez alkalommal vendégeskedik először. A műsor első száma, Jean Sibelius rendkívül népszerű Valse triste-je valójában programzene: a haldokló édesanyja betegágyánál virrasztva álomba merülő fiú tragikus látomása. A norvég Edvard Grieg 1875-ben komponált Peer Gynt-kísérőzenéjének megalkotására maga a dráma szerzője, Henrik Ibsen kérte fel a komponistát, aki vonakodva írta meg művét, amely azonban végül legnépszerűbb alkotása lett. Hasonló népszerűségnek örvend Sibelius 1904-ben megalkotott Hegedűversenye is, amely sok évtizede a hangszer irodalmának egyik sarokköve. A Grieg-műben a közönség Szalai Ágnes szopránját hallhatja.

A hangverseny megtekinthető a Müpa Budapest honlapján és YouTube-csatornáján.

Rajna Martin © Felvégi Andrea

Következő stream előadásunk:
2021. február 6., szombat, 18:00 óraPRÓBATERMI VENDÉGSÉG- a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek kamarakoncertje

Kovács Zoltán: Fuvolaötös
A. Banchieri: Három madrigál – Farsangi köszöntő, Vének tánca, Álarcos villanella
Dvořák: Öt bagatell
Jacques Offenbach: Emlékek Meyerbeer Ördög Róbert című operája nyomán
Házigazda: Kocsis-Holper Zoltán
A videó linkje az esemény napján kerül fel a www.filharmonikusok.hu oldalára. 

A  hangversenyek díjmentesen tekinthető meg.
Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: MNF