Szabadságérzet a kiállítóteremben – Műfajok találkozása a Cziffra100 programjaiban

aatoth franyo, Pagels-Tóth Anna, Sebestyén Sára kiállításai

Virtuális tárlatvezetést, ingyenes online kiállításokat kínál a Cziffra György Fesztivál

Cziffra György pályája csúcsán sikeres és elismert művészként sem feledkezett el arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembeszállni a fiatal pályakezdő művészeknek. Senlis-ban megvásárolta a Saint Frambourg kápolnát, felújította és valóságos művészeti paradicsommá varázsolta. Nemcsak fiatal zenészeket, hanem képzőművészeket is hívott, támogatta őket szakmai fejlődésükben, kiállításokat szervezett számukra.

Cziffra György koncert, 1958

A Balázs János által életre hívott Cziffra Fesztivál keretében megrendezésre kerülő tárlatok kiválóan illeszkednek abba a szellemiségbe, amit a világhírű zongoraművész a zenében, a kiállító művészek a képzőművészetben képviselnek. A következő időszakban aatoth franyo képzőművész, Pagels-Tóth Anna festőművész, Sebestyén Sára fotóművész kiállításai lesznek láthatók a Hegyvidék Galériában és a MOMKult Reich Károly Galériájában. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ pedig Cziffra Györgyöt bemutató tablókiállítással emlékezik meg a száz évvel ezelőtt született zongoraművészről.

aatoth franyo © Phanmanee SUPHO

aatoth franyo 1978-ban Victor Vasarely révén jutott ki Párizsba és az École des Beaux-Arts-on szerzett diplomát. Első franciaországi kiállítását Cziffra György segítette megvalósulni, alkotásaival már a világ szinte minden részén találkozhatunk. Képeinek meghatározó elemei a groteszk, lényegükre redukált alakok, motívumok, amelyek által érvényre jut a művész világról alkotott képe és üzenete. A sokat utazó művész az utóbbi időkben előszeretettel épít be természeti elemeket műveibe. A párizsi forgatagot mindinkább maga mögött hagyva a festőt a thaiföldi dzsungelek világa ejtette rabul, ahol műtermet is épített magának – e környezetre való utalásként bizonyos képein egyértelmű jeleket találunk. A művész kiállítása a Cziffra Fesztivál programjaként, a Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria közreműködésével valósul meg. A festményeket a Várfok Galéria biztosítja.

aatoth franyo: Estély a vörös kertben2021. február 10. – március 13., Hegyvidék Galéria

Online kiállításmegnyitó: 2021. február 10. 18:00

A program díjmentes, virtuálisan megtekinthető.

Virtuális tárlatvezetés Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetőjének, valamint Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténészének közreműködésével: 2021. február 16. 18:00

Pagels-Tóth Anna alkotótevékenységében a művészet által nyújtott teljes szabadság mint önkifejezési eszköz dominál. Számára a képzőművészet ad teljes szabadságot. Tárlata a színek elevenségére és éteri megjelenésére, az élénk és sötétebb színárnyalatok találkozására, egybefolyására, illetve a feszültség keresésére fókuszál. Pagels-Tóth Anna számára az alkotás nem más, mint a különböző világok felfedezése és újabb határok feszegetése, a színek ösztönös követése. „Az önkifejezéssel járó szabadságérzet és a színek hatása önmagamra a legerősebb mozgatórugója annak, ami miatt alkotok” – vallja a fiatal művésznő.

Pagels-Tóth Anna

Pagels-Tóth Anna: Éteri színek2021. február 9–28., MOMkult, Reich Károly Lépcsőgaléria

A program díjmentes, virtuálisan megtekinthető.

Sebestyén Sára fotográfiái szervesen illeszkednek a magyar fotóművészet konstruktivista vonulatába. Képeit épületrészletek, mindennapjaink apró részletei alkotják, melyeknek mérnöki pontosság és lágy harmónia ad keretet. Színek, formák és fények finom játéka találkozik a geometria merev szabályaival, gyakran ellentétpárokból építkezik, azonban minden kompozíció valami újat, valami váratlant is rejt. Munkája során a művész a konkrét tartalomtól teljesen elvonatkoztatva találja meg az esztétikailag már kiteljesedett formát, ahogy ez a zene világában szintén mindig is jelen volt. Sebestyén Sára fotóművészetének jellemzői a tiszta szerkezet és színek, a határozott, ám érzéki vonalak és mezők, klasszikus és új arányok, az élek mint a terek közös elválasztó, egyben összekötő részei és meglepetés ereje.

Sebestény Sára

Sebestyén Sára: ÉRTED2021. március 1–31., MOMkult, Reich Károly Lépcsőgaléria

A program díjmentes, virtuálisan megtekinthető.

A kiállítások a Cziffra Fesztivál és a MOMkult közös rendezvényei, díjtalanul megtekinthetők.

Az események kiemelt szponzora az MVM.

„Az egyik tripoliszi kis házikóban lakott szüleivel a két világháború közötti időszak nyomorúságos esztendeiben egy zenét kedvelő, tehetséges kisfiú, Cziffra György, akinek neve azóta fogalommá vált. Művészetét mindenki csodálja. Ötévesen már népszerű darabokra improvizált a cirkuszban, 13 évesen szólóestet adott. Dohnányi Ernő jóvoltából bejutott a Zeneakadémiára, de az ’előkelő’ művészvilág nehezen fogadta be. A pesti éjszakák virtuózaként lokálokban, bárokban zongorázott, majd Franciaország lett második hazája. Tehetsége hamarosan meghozta számára a világhírt és az elismertséget.” (forrás: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény adattára)

Cziffra György Kiállítás – Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, első emeleti kiállítótér

2021. február 9-től egészen az emlékév (2022. május 31.) végéig a ház nyitvatartási idejében.

A művelődési központ újranyitásáig egy kis ízelítő tekinthető meg a tárlatból, „ablakkiállítás” formájában.

A program díjmentes.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt. A programokról és a pandémia miatt esetlegesen módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget: www.cziffra100.com

A Cziffra György-Emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. A Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, UNESCO, Várkonyi Attila FastVentures, Hegyvidéki Önkormányzat, X., XIII. és XXII. Kerületi Önkormányzat. Az Emlékév programja Magyarországon a Müpa, a MOMkult, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország Kht., a Magyar Művészeti Akadémia, a VeszprémFest és további 30 partner együttműködésével jön létre.

Forrás: Cziffra Fesztivál

,