KÖZEL EGY HÓNAP MÚLVA INDUL AZ INGYENES JFF PLUS ONLINE JAPÁN FILMFESZTIVÁL – Február 26. és március 7. között házhoz jön a japán mozi

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda minden évben nagy sikerrel mutatja be a japán filmtermés legjavát, ám idén először online formában hozza el a nappalinkba a mozizás élményét. Az eddigi legnagyobb repertoárt kínálva 2021. február 26. és március 7. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenes nézhetünk meg 30 japán alkotást, melyek között a közönség találhat a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket egyaránt. Az összesen 20 országot érintő JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében indult világkörüli útjára. Állomásai közt szerepelt Thaiföld, Ausztrália, Kanada, Észak-Amerika, Németország és Spanyolország is.

 Maeda Építőipari Vállalat 

Nem is lehet tagadni, az idei az eddigi legnagyobb repertoárt felsorakoztató rendezvény az Alapítvány történetében, ugyanis idén 30 japán filmet hoz el Magyarországra a JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál, köztük a 2020-ban bemutatott Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia Reklámosztály valamint Az utolsó 30 perc című alkotások. Az utóbbi évek sikerfilmjei közt szerepel a kínálatban a Mielőtt a kávé kihűl és a Kis éji zene, valamint a japán irodalom szerelmesei is több könyvadaptációból szemezgethetnek (Yonosuke története, A nagy átkelés). Természetesen a japán filmipar egyik húzóágazatának számító animációban is bővelkedik a program, így a hatalmas rajongótábort magának tudható Production I.G. Stúdió és a megható stop-motion munkáiról ismert Yashiro Takeshi rövidfilmjei is elérhetőek lesznek.

Az élet kulcsa

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fujii Mami elmondta: „Nagy öröm számomra, hogy egyszerre 30 filmet is megoszthatunk a magyar közönséggel, melyeket eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetnek meg. Mivel az utazás lehetősége jelenleg korlátozott, szeretnénk a mozizás élményén keresztül közelebb hozni a felkelő nap országát. A fesztivál programjában megannyi elgondolkodtató, vagy épp kacagtató mű szerepel, mint például Az élet kulcsa, de vannak köztük a családi kötelék szépségét szívfacsaróan bemutató történetek is, mint a Mielőtt a kávé kihűl. Szívből remélem, hogy a különböző témák közt mindenki talál kedvére valót, és az otthon melegében jobban megismerhetik majd országom kultúráját.”

 Yonosuke története 

A fesztivál ideje alatt, 2021. február 26. és március 7. között a https://watch.jff.jpf.go.jp weboldalon minden nap három film lesz elérhető, melyeket 24 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. Magyar nyelvű filmleírások és bővebb információ az Alapítvány Budapesti Irodájának honlapján található: www.japanalapitvany.hu.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az Alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát és hogy elősegítse a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és kutatói csereprogramok. A Budapesti Iroda 1991-ben történt megalapítása óta, közel 30 éve fáradozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett, gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket.

Forrás: Japán Alapítvány

,