In memoriam Szőcs Géza – A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje

A MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével a 2020. november 5-én elhunyt Szőcs Géza költő, író, irodalom-tudós, és politikus emlékére ad online koncertet 2021. február 3-án, 19.00 órakor a Zeneakadémián.

Szőcs Géza 1953-ban született Marosvásárhelyen. Felsőfokú tanulmányait Kolozsvárott, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végezte magyar-orosz szakon, 1978-ban diplomázott. Már egyetemi tanulmányai alatt háromnyelvű egyetemi diáklapot szerkesztett.1975-ben jelent meg első verseskötete. 1979-ben Herder-ösztöndíjjal egy évig Bécsben tanult. Költői és szerkesztői munkásságának fő célja és tartalma az erdélyi magyarság jogainak védelme volt, emiatt a hatóságok részéről állandó támadások érték, 1982-ben le is tartóztatták. 1986-ban Svájcba emigrált, onnan az 1989-es romániai forradalom után tért vissza Kolozsvárra. Újságíró, szerkesztő volt és bekapcsolódott a politikai életbe is. 2010 után kezdődött aktív szerepvállalása Magyarországon, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a Magyar PEN Club elnöke, 2012-től a miniszterelnök főtanácsadója volt, közben szüntelenül folytatta irodalmi munkásságát. Számtalan kitüntetést kapott, többek között Magyarország Babérkoszorúját, Robert Graves díjat, Bethlen Gábor díjat, a Bécsi Európai Akadémia nagydíját, József Attila díjat, Kossuth díjat.

Szőcs Géza a MÁV Szimfonikus Zenekarnak régi barátja volt, rendszeresen látogatta a zenekar hangversenyeit. Amikor 2017-ben Csaba Péter, a zenekar vezető karmestere megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát, a kitüntetés ünnepélyes átadásán ő mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy a kolozsvári születésű karmester életművével Erdély, a magyarság és a francia kultúra sok évtizedes kapcsolatait mélyítette tovább. Csaba Péter, aki maga is Erdélyből indult sikeres művészi pályájára, meleghangú írásban fejezte ki fájdalmát és részvétét.

A műsor első részében Mozart: A varázsfuvola és a Don Giovanni népszerű operaáriáit hallhatja a közönség. A második részben Fekete Gyula Excelsior! című kortárs opera részlete mellett a gyász kifejezésére Alekszej Ribnyikov, kortárs orosz zeneszerző szimfóniájának lassú tétele hangzik majd el. Ezt követően Selmeczi György, Szőcs Géza szövegére komponált Szirén, illetve Veron című operáiból hangoznak el részletek.  

A hangverseny szólistái: Kele Brigitta – szoprán, Fekete Attila – tenor, Kovács István – basszus.

Az esten Szőcs Géza Hitvallás (2009) című írásából Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze olvas föl szemelvényeket. 

A koncert szünetében az alkalomra készült Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja a közönség. Rendező-forgatókönyvíró: Farkas Wellmann Endre.

A hangverseny megtekintése a MÁV Szimfonikus Zenekar Youtube csatornáján ingyenes.  

Link: https://www.youtube.com/channel/UCNVlVyEFzpa7D0mKnDxtkcA

Erdélyi Miklós bérlet 5. előadás
IN MEMORIAM SZŐCS GÉZA
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje

2021. február 3. 19.00
Zeneakadémia – online közvetítés – ingyenes

Műsor: I. rész
Mozart: A varázsfuvola – Nyitány
Képária
Sarastro áriája a 2. felvonásból
Mozart: Don Giovanni – Nyitány
Don Ottavio áriája az 1. felvonásból
Leporello áriája (Regiszter-ária)
Donna Elvira áriája

II. rész
Fekete Gyula: Excelsior! – Liszt Ferenc áriája (Magnificat)
A. Ribnyikov: VI. szimfónia – Sarabanda
Selmeczi György – Szőcs Géza: Szirén – opera-keresztmetszet
Prológ
A Szirén áriája
A karmester áriája
Tercett
Selmeczi György – Szőcs Géza:Veron – Szerelmi kettős
Közreműködik: Kele Brigitta – szoprán, Fekete Attila – tenor, Kovács István – basszus,
Bogdán Zsolt színművész

Vezényel: Kesselyák Gergely

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar