A jövő sztárjai online fesztiválon nyűgöznek le: ma este indul a Rising Stars Digital

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. S bár jelenleg az utazási lehetőségek korlátozottak, a Müpa és az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) a digitális technika segítségével mégis a kontinens egyik legmodernebb előadó-művészeti központjába invitálja nézőit. Ráadásul úgy, hogy ehhez még a fotelből sem kell majd felállni! Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a Rising Stars Digital sorozat keretében a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség pedig a Müpa Facebook-oldalán élő közvetítésben követheti a koncerteket.

Müpa © Müpa

A legrangosabb európai előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) egyedüli magyar tagjaként a Müpa már hosszú évek óta egyengeti azoknak az ígéretes zenészeknek az útját, akiknek a koncertjeire néhány éven belül jó eséllyel már nagyon nehéz lesz jegyet szerezni. A 2020/21-es évad Rising Stars sorozata pedig tökéletes példa arra, hogy a kihívások sem állhatják útját a határtalan zenei élménynek, és a rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek: a hamburgi Elbphilharmonie hat kivételes fiatal művész és formáció, az Aris Vonósnégyes, Jess Gillam, James Newby, Diana Tishchenko, Cristina Gómez Godoy és Vanessa Porter előadását közvetíti online Rising Stars Digital címmel. A közöség pedig – hasonlóan a korábban megszokott ECHO-streamekhez – a Müpa Facebook-oldalán kísérheti figyelemmel a koncerteket január 26-tól 31-ig minden este 20:30-tól a Müpa Home részeként.

Elbphilharmonie © Maxim Schulcz

A Rising Stars ezúttal is küldetésének tekinti az új zene népszerűsítését: valamennyi muzsikus koncertjén hallhatunk egy-egy vadonatúj kortárs kompozíciót, amely az ECHO felkérésére született. A szervezők e téren is ügyeltek a változatosságra: az művek szerzői között japán vagy francia alkotót éppúgy találunk, mint angolt vagy spanyolt.

A nyitóestén a Frankfurtban alakult Aris Vonósnégyest láthatjuk-hallhatjuk, akik többek közt azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy öt díjat is bezsebeltek a magas presztízsű müncheni ARD versenyen. A koncerten Kurtág György, Sosztakovics és Mendelssohn egy-egy meghatározó vonósnégyesét adják elő, emellett elhangzik Misato Mochizuki in-side című új darabja is, amely az ECHO felkérésére született. Akik valami igazán különlegesre vágynak, semmiképp se hagyják ki a mindössze 22 éves, magával ragadó egyéniségéről híres brit szaxofonvirtuóz, Jess Gillam produkcióját, aki a szaxofonosok közül elsőként jutott be a BBC Young Musician verseny döntőjébe. Műsorán Poulenc, Graham Fitkin, Dowland és Iturralde egy-egy műve szerepel. Az énekeseket a fiatal kora ellenére már számtalan sikerrel büszkélkedő brit bariton, James Newby képviseli: korábban olyan neves együttesekkel lépett színpadra, mint a Felvilágosodás Korának Zenekara, a Gabrieli Consort vagy a BBC Szimfonikus Zenekar. Koncertje a szerelem költészetét járja körül Clara és Robert Schumann dalciklusaival. A hegedű rajongói is örülhetnek, hiszen az utóbbi évek egyik legnagyobb hegedűs felfedezettje, Diana Tishchenko előadását élvezhetik. 2018-ban elnyerte a párizsi Long-Thibaud-Crespin Verseny nagydíját, a The Strad szerint pedig egyenesen „megbabonázza a közönséget súlyos gesztusaival és jelentős személyiségével”. Debussy és Franck egy-egy darabja mellett a portugál Vasco Mendonça A Box of Darkness with a Bird in Its Heart című új művét is megszólaltatja. Hasonlóan változatos estét ígér Cristina Gómez Godoy spanyol oboaművész: csodálatosan könnyed ösztönösségéről a Süddeutsche Zeitung néhány éve ódákat zengett. Olyan karmesterekkel működött már együtt, mint Simon Rattle, Riccardo Muti vagy Zubin Mehta, ezúttal pedig a német-japán zongoristával, Mario Häringgel és Sara Ferrández brácsaművésszel osztja meg a színpadot. Végül, de nem utolsósorban egy meglepetésekkel teli stuttgarti előadó, Vanessa Porter varázsolja el a nézőket. Az ütőhangszeres művész szívesen kísérletezik a színpadon az emberi test hangszerként való alkalmazásától a vibrafonon át az elektronikáig. Koncertprogramját csupa izgalmas kortárs műből állította össze, így biztosak lehetünk benne, hogy felejthetetlen este elé nézünk.

A Rising Stars Digital programjairól bővebben: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_Mupa

Aris Vonósnégyes

Aris Vonósnégyes © Michael Reh

2021. január 26. 20:30 – Müpa Home

Anna Katharina Wildermuth, Noémi Zipperling – hegedű; Caspar Vinzens – brácsa; Lukas Sieber – cselló

További információk: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_Aris_Vonosnegyes

Jess Gillam

Jess Gillam Robin © Clewley Photography

2021. január 27. 20:30 – Müpa Home

Közreműködik: Zeynep Özsuca – zongora

További információk: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_Jess_Gillam

James Newby

James Newby © Gerard Collett

2021. január 28. 20:30 – Müpa Home

Közreműködik: Marcelo Amaral – zongora

További információk: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_James_Newby

Diana Tishchenko

Diana Tishchenko © Evgeney Evyukhov

2021. január 29. 20:30 – Müpa Home

Közreműködik: José Gallardo – zongora

További információk: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_Diana_Tishchenko

Cristina Gómez Godoy

Cristina Gómez Godoy © Felix Broed

2021. január 30. 20:30 – Müpa Home

Közreműködők: Sara Ferrández – brácsa; Mario Häring – zongora

További információk: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_Cristina_Gomez_Godoy

Vanessa Porter

Vanessa Porter

2021. január 31. 20:30 – Müpa Home

További információk: http://bit.ly/Rising_Stars_Digital_Vanessa_Porter

Forrás: Müpa