François Leleux és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye a Zeneakadémián – online esemény

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar folytatja élő stream sorozatát. Ezúttal január 21-én a Zeneakadémiáról jelentkezünk be, ahol François Leleux oboaművész / karmester közreműködésével adunk egy szünet nélküli hangversenyt, amelynek programja:

Pasculli: F-dúr concerto Donizetti „A kegyencnő” című operájának témáira
Schubert: 9. (C-dúr) szimfónia, D. 944
Km.: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel és oboán közreműködik: François Leleux

Francois Leleux © Jean-Baptiste Millot

A koncert első darabját Antonio Pasculli, „az oboa Paganinije” jegyzi. Versenyműve kivételesen nehéz oboaszólamában François Leleux, az est karmestere és egyben szólistája megmutathatja páratlan virtuozitását, könnyedségét és eleganciáját, ami a szerző méltó utódjává teszi. A második részben Franz Schubert kimagasló remekét, utolsó, 1825-ben keletkezett grandiózus szimfóniáját hallhatjuk, amelyet korábban tévesen egyik kései,1828-ban írott alkotásának tartottak. Az újabb kutatási eredmények azonban sikeresen azonosították az elveszettnek hitt „Gmunden-gasteini” szimfóniával. A komponista bátyjának, Ferdinand Schubertnek köszönhető, hogy a szerzője életében soha el nem hangzott művet felébresztették Csipkerózsika-álmából: az 1838–39-ben Bécsben időző Robert Schumann-nak hívta fel rá figyelmét, aki 1840-ben megjelentette. Az ismeretlenségből előbukkant érték Felix Mendelssohn-Bartholdy érdeklődését is felkeltette, aki még 1839-ben bemutatta Lipcsében. Schumann így méltatta a darabot: „Ebben a szimfóniában több van, mint szép dalolás, több, mint az a fájdalom és öröm, amelyet a muzsika már ezerféleképpen kifejezett. Ez a zene olyan régiókba vezet el minket, ahol emlékezetünk szerint még sohasem jártunk…”

François Leleux nem ismeretlen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar számára, hiszen 2018. januárjában Salzburgban, majd a Zeneakadémián adtak közös koncertet. Leleux tizennyolc évesen lett a párizsi Bastille Opéra első oboistája, négy évvel később a Lorin Maazel, majd a Mariss Jansons vezette Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja volt. A francia művész több mint két évtizede vezényel is, azóta szólistaként és karmesterként lép színpadra a világ vezető zenekarai és fesztiváljai meghívására. Repertoárja a barokk zenétől a kortárs művekig terjed, legújabb lemezén az Esterházy-udvar számára komponált 18. századi oboaversenyek szerepelnek.  

Az előadás megtekinthető a Zeneakadémia honlapján, Facebook oldalán, valamint YouTube-csatornáján.

Sok szeretettel várjuk Önöket! 

Forrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar