ASPEKTUSOK – Kortárs kiállítás az Artézi Galériában

Szerző: Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galériában a 2021-re tervezett kiállítások közül az elsőt 15 székesfehérvári képzőművész munkáinak bemutatásával kezdi. Ez illeszkedik abba a sorozatba, amelyben az elmúlt években a galéria vidéki városokban élő képzőművészeknek biztosított lehetőséget arra, hogy a Budapesten élő, kortárs képzőművészet iránt érdeklődőknek is lehetősége legyen a munkáikkal való találkozásra. Változatos, vegyes műfajú alkotásokkal szerepeltek váci, gödöllői, békéscsabai, szegedi festők, szobrászok. Ebbe a sorba illeszkedett négy szlovén és a bécsi Rearte Gallery öt művészének bemutatkozása.

Az Aspektusok. Fehérvári művészek kiállítása című tárlat kurátorai is székesfehérváriak, aktív résztvevői, alkotói a város élénk képzőművészeti életének: Büki Zsuzsanna és Szentes Ottokár. Büki Zsuzsanna festő és grafikus, 2019-ben és 2020-ban készült színes elektrografikával szerepel. Szentes Ottokár szürrealisztikus elemekkel is építkező, lírai absztrakt olajfestményei értelmezik a kettőjük által válogatott, rendezett kiállítást.
Az anyag meglepően sokrétű, technikai, műfaji szempontból is. Az avantgarde örökséghez kapcsolódó olaj és akril képek vásznon, faroston (Bauer István, Pinke Miklós, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár), a kortárs művészet formanyelvéhez kapcsolódó fotográfiai, elektrografika és digitális printek, fotónyomatok (Büki Zsuzsa, Kiss László, Mosberger Róbert, Varga Gábor Farkas, Végvári Beatrix) mellett plasztikák, szobrok (Arany Gold Zoltán fémplasztikái, Haraszti Zsolt fadobozai – bennük fa, műanyag és fém figurák). A kiállításon megtekinthető továbbá Péter Ágnes installációiról készült C printek, Revák Katalin mázas porcelánból készült állatai – ő egyébként az egyetlen figurális művész, aki állatmeséivel hozzájárul a kiállítás sokszínűségéhez -, valamint Szarka Tamás redukált samottos kőanyagból készült plasztikái és Máder Barnabás porcelánjai.

A geometrikus absztrakttól a pop-arton át a digitális technikáig a néző hiteles ismereteket szerezhet arról, hogy mi történik ma a magyar képzőművészetben; nemcsak a székesfehérvári alkotók által képviseltekben. Széles áttekintést nyújt ez a kiállítás is, akárcsak a hatodik éve működő Artézi Galériában az előző években rendezésre kerülő Húszan a Magyart Festők Társaságából és a 16×1 Vendégművészek a Szövetségből című kiállítások képzőművészeti alkotásai.

Az igényes digitális katalógust az Artézi Galéria alapítója és működtetője, Németh Géza festőművész készítette.

A kiállítás megtekinthető személyesen (előzetes bejelentkezés alapján) és virtuálisan is a galéria honlapján 2021. január 30-ig.

A kiállítás virtuálisan is megtekinthető: http://artezi.hu/virtexhib/muveszek.php?kiallitas=70

360°-os kép

A kiállítás honlapja

Forrás: Artézi Galéria