Homo Ludens Project: Szövegdiszkó – A férfiak hangja

A szegedi Homo Ludens Project független színházi alkotóközösség januárban folytatja Szövegdiszkó programsorozatát. A Homo Ludens Project: Szövegdiszkó – A férfiak hangja című programunkat 2020. január 27-én 19:00 közvetítjük online youtube csatornánkon.

https://fb.me/e/zhP7jLXm

A Szövegdiszkó című előadásunk az irodalom, a képzőművészet, a film, az intermédiaművészet és a színház nyelvének összefonódásával készül. Célunk, hogy a felolvasóesteknek egy újragondolt verzióját készítsük el, és a járvány idején versklipek formájában népszerűsítsük kortárs magyar szerzők szövegeit. A szövegeket először hangjátékként készítjük el, amelyhez egy speciális vizuális látványvilágot készítünk.

Szövegklipjeink szegedi szerzőit a Tiszatájonline.hu is megjelentette:

http://tiszatajonline.hu/?tag=szovegklipek

Úgy gondoljuk, hogy az általunk választott formanyelv közelebb hozza a középiskolás és egyetemista korosztályhoz a kortárs magyar irodalmat, illetve a járvány idején plusz elérési felületet biztosít a már befutott és startvonalról induló szerzőknek egyaránt.

Novemberben a Nők hangja alcímmel futó előadást mutattuk be, ahol Erdős Virág, Tóth Krisztina, Turi Tímea, Zilahi Anna és szegedi vonatkozásban pedig Bencsik Orsolya, Benkő Imola Orsolya és Erdei Lilla szövegeit dolgoztuk fel.

Decemberben a Karácsonyi epizódban Hernyák Zsóka, Kemény Lili, Cserna-Szabó András Jónás Tamás, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Röhrig Géza és Simon Márton szövegeiből készítettünk szövegklipeket.

A Szövegdiszkó leírása:

Homo Ludens Project: Szövegdiszkó – A férfiak hangja

Az est folyamán Bartis Attila, Darvasi László, Gál Hunor, Garaczi László, Nótáros Lajos, Orcsik Roland, Szénási Miklós és Szilasi László szövegeit dolgozzuk fel.

Az előadás a Vigyorgós pofád II. című produkció programja.

Szövegklipek – Irodalom, film, színház, képzőművészet

Az igazi férfinak hangja van. És Keze. A kezén ujjak, amivel ír. Véleménye, amit hangoztat. A szájával. Vagy csendben, a sorok közé veti. Állásfoglalása, ami lehet régimódi, korszakalkotó vagy éppen korszakátkozó. Kritikája van. Dicsérő. Szidalmazó. Sokféle. Stílusa is. Hagyományos, újszerű. Rétegelt, mint egy lemez. Például farost.

Na most hangja van. Hangja lesz.

A hangjátékot készítette: Nahóczki Viktor és Szilágyi Szabolcs

Vágó: Kovács Gyula András, Nahóczki Viktor, Szilágyi Szabolcs, Szabó Kitti

Grafika, animáció: Kovács Gyula András

A szövegeket előadják: Balog József, Bánföldi Szilárd, Darvasi Áron, Komlóczi Zoltán, Kovács Domokos, Rédei Roland, Szilágyi Szabolcs, Varga Norbert

Rendező: Benkő Imola Orsolya

Információ alkotóközösségünkről

Alkotóközösségünket az új forma élteti, a változatos színházi nyelv, a közösségi lét, a társadalmi szerepvállalás, számunkra kiemelten fontos a hasznos cselekvés és a megújulás. Választott előadásainkban így egyaránt megfér a költői színház, a performansz, a színházi nevelési előadás, egy klasszikus mű újragondolása vagy egy intimszínház műfaján alapuló autó-színház. Minden évad egy lehetőség, egy új szemszög, amelyen keresztül vizsgálni lehet a körülöttünk lévő világot, a társadalmat és magát az embert. A játékos ember játszik a műfajokkal, játszik a színházzal.

Az alkotóközösség szemlélete lehetővé teszi a társadalmi problémák szabad, és játékos megközelítését, a különböző művészeti ágak, műnemek és műfajok keveredéséből származó új műfajok létrejöttét, nyitottságot az európai és tengerentúli kortárs művészetekre.

A Homo Ludens Project célkitűzésünk szerint különböző intézményekkel, társulatokkal, önálló alkotókkal folyamatos és változatos együttműködéseket szeretne generálni, hazai és nemzetközi szinten.

Forrás: Homo Ludens Project