Magyar kultúra napja 2021-ben is a Nemzeti Múzeumban!

Fotó: Haász Hajnalka – Focus Oktatóközpont

Ajtónk még zárva tart, de ez nem lehet akadály! Tartson velünk 2021-ben is a magyar kultúra napján. 

Programok

Exkluzív online tárlatvezetés az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában!

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitáljuk Önöket a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új virtuális kiállításán keresztül.

A program a ZOOM felületén keresztül valósul meg.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció a honlapon.
A regisztrált látogatók a program előtti napon e-mailben
kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket.

Időpont: 2021. január 22. 18:00
Maximális létszám: 50 fő
További információ: tarlatv@mnm.hu

Könyvbemutató: Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei – a könyvet ismerteti a szerző, Orgona Angelika történész.

A decemberben megjelent kötet apropója egy rendkívüli, örömteli esemény, egy nagylelkű ajándékozás. Gladys és Paul Szápáry* 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket. A hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A több mint másfélszáz gyönyörű fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg. A magyar kultúra napján Orgona Angelika, a kötet szerzőjének tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a könyv részleteivel.
A könyvbemutató a múzeum Facebook-oldalán lesz elérhető.

„A kötet, száztíz évet átszövő családi történetek színes kavalkádját mutatja fel, ahogyan azt a hagyaték egyes kiemelkedő darabjai megjelenítik, ahogyan a műtárgyakhoz, dokumentumokhoz kapcsolódó emlékek és történetek felidézik. A 20. század hatalmas átalakulásainak háttere előtt sorra tűnnek fel az egymásba kapcsolódó Széchényi, Vanderbilt és Szápáry családok újabb és újabb nemzedékei…”
(Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója)
 
*A történelmi hagyományt tiszteletben tartva és az egyes családtagok névhasználatát figyelembe véve, e kötet a gróf Szapáry (Szápáry) családnév helyesírásában megőrzi a kettősséget.

A program időpontja:
2021. január 22. 20:00

A könyvbemutató a múzeum Facebook- és Youtube-oldalán tekinthető meg.

A kiadvány megrendelhető ITT.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum


,