Tihanyi Lajos és Reigl Judit műve az aukciós listák élén – 2020 hazai aukciós rekordjai és a műtárgypiac tendenciái

A koronavírus-járvány a műkereskedelem hagyományos működését is felforgatta, online platformok és digitális fejlesztések nélkül az aukciós házak működésképtelenné váltak. Magyarországon az év első felében az árverések elmaradtak, ősszel és télen viszont előremutató eredmények születtek. A kortárs művészet piaca tovább erősödött: sorozatban dőltek meg az életműrekordok, az Iparterv-generáció alkotóinak ára pedig radikálisan emelkedett.

Munkácsy Mihály: Fasor

A járvány első hulláma miatt 2020 elején világszerte elmaradtak a nagy aukciók, a piacnak az online árverezésre történő átállással tavasz végére sikerült alkalmazkodnia az eddig nem tapasztalt kihívásokhoz. A tavaszi árverési szezon Magyarországon is elmaradt, az aukciósházak ugyanis nem rendelkeztek önálló, nagyszabású aukciók lebonyolítására alkalmas online platformokkal. A Virág Judit Galéria lépett legkorábban, őszre kifejlesztette saját online felületét, amely az őszi-téli időszakra markáns piaci dominanciát eredményezett.

A szeptemberben induló aukciós idényt a kényszerű leállást követően kivételes várakozás előzte meg. Az őszi árverések repertoárja általában visszafogottabb, tulajdonképpen a téli szezon előszobájának tekinthető, hiszen az igazán kiemelkedő műalkotásokat az aukciósházak visszatartják a téli árverésekre. Mindezek dacára a tavaly őszi rendezvények az előzetes elképzeléseket egyértelműen felülmúlva, kirobbanó sikerrel zárultak.

Munkácsy Mihály: Naplemente

Bár a járványhelyzet folyamatos súlyosbodása, az általános bizonytalanság és szorongás beárnyékolta a téli szezont, az idény további árverésein is kiemelkedő eredmények születtek. A november elején bevezetett kijárási korlátozások és a rendezvénytilalom döntéshelyzet elé állította az aukciósházakat: választaniuk kellett az árverés elhalasztása vagy az aukció online megrendezése között, utóbbi a tételszám és anyagerősség csökkentésével járt. A szezon legfontosabb árverései, a decemberi aukciók teljesen átkerültek online térbe, illetve az árverés alternatívájaként megjelent a kiállítással egybekötött, private sale stratégia is.

Tihanyi Lajos: Akt studiuma

2020 aukciós rekordját Tihanyi Lajos Akt studium című festménye érte el, mely 95 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén. Az elmúlt négy évben az aukciós rekordok kivétel nélkül 150 millió forint felett voltak, 2018-ban a legmagasabb licit pedig a 200 millió forintot is meghaladta. Természetesen az előző évek statisztikáit figyelembe véve a 95 milliós leütés szerénynek tűnik, azonban az idei év elmaradt vagy online térbe kényszerült árveréseinek tükrében sikeresnek értékelhető.

Miközben a tavalyi év aukciós eladásainak TOP 10-es listája alapján a klasszikus modern alkotások leütései „visszaesést” mutatnak, a kortárs művek árai továbbra is radikálisan emelkednek – különösen igaz ez az Iparterv-generáció művészeire. 2020-ban a kortárs piacon sorozatos életműrekordok születtek: például Keserü Ilona Cérnás című alkotása, amely a Virág Judit Galéria II. kortárs árverésén került kalapács alá, a maga 28 millió forintos leütési árával a művész ezidáig legdrágábban aukcionált műve. A kortárs alkotások sikere mellett a klasszikus művek piaca is hozott váratlan fordulatokat, a 19. századi festők alkotásai ugyanis látványosan magas árakon cseréltek gazdát. A TOP 10-es listán Munkácsy Mihálynak három alkotása is helyet kapott, valamint Paál László művei is rekord áron keltek el. Az idei év már említett, legmagasabb leütési árat elért festménye, Tihanyi Lajos Akt studiuma a decemberi aukciós szezon egyik kuriózumának számított. A száz éve lappangó mű hazakerülése önmagában véve is szenzáció, azonban a kép további meglepetéseket is rejtegetett: a festmény hátoldalán egy korábban teljesen ismeretlen, soha nem reprodukált női portré is előkerült. Az Akt studium jelentőségét tovább emeli, hogy a képet közvetlenül a festőtől vásárolta meg a korszak legendás hírű filmese, Korda Sándor (Sir Alexander Korda) és azóta is a család tulajdonában volt.

Lakner László: Rózsák

A 2020-as év TOP 10-es listáján természetesen az utóbbi évek modernista sztárjai – Kádár Béla, Vaszary János, Scheiber Hugó – művei is előkelő helyet foglalnak el. A legdrágábban eladott kortárs alkotás a tavaly elhunyt Reigl Judit Gomolygás, csavarás, oszlop, fém című műve, mely 44 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria II. kortárs aukcióján. A kortárs TOP 10-ben Reigl művein túl az Iparterv-generációhoz tartozó Bak Imre, Lakner László és Nádler István, valamint a már említett Keserü Ilona alkotásai szerepelnek. Mind a klasszikus, mind a kortárs rekordeladások listáján a Virág Judit Galéria és a Kieselbach Galéria mellett új szereplőként tűnik fel a Bodó Galéria és Aukciósház, mely arra utal, hogy a 2 éve alakult cégnek sikerült áttörést elérnie a magyar piacon.

Reigl Judit: Gomolygás, csavarás, oszlop, fém

A koronavírus-járvány időszakában felmerült új kihívások és tapasztalatok gyökeresen fogják átalakítani a műkereskedelem működését. A műtárgypiac már soha nem lesz olyan, mint amit 2020 előtt megszoktunk. A legfontosabbak még mindig az élő, élő-online árverések lesznek, de a kizárólag online térben rendezett aukciók rohamlépésben fognak teret hódítani.

Nádler István: Szisztéma két rétegben

2020-as év aukciós rekordjai

1) Tihanyi Lajos: Akt studium (Hátoldalon: Pöttyös ruhás nő portréja), 1917 95 millió
Virág Judit Galéria aukciója
2-3) Munkácsy Mihály: Fasor, 1873 90 millió
Virág Judit Galéria aukciója
Munkácsy Mihály: Naplemente, 1873 90 millió
Virág Judit Galéria aukciója
4) Kádár Béla: Eladják a szürkét, 1921 körül 80 millió
Virág Judit Galéria aukciója
5) Vaszary János: Parkban, 1930 körül 72 millió
Virág Judit Galéria aukciója
6) Vaszary János: Golgota (Magyar Golgota), 1920-as évek eleje 60 millió
Kieselbach Galéria aukciója
7) Scheiber Hugó: Világváros (Potsdamer Bahnhof), 1926 körül 53 millió
Virág Judit Galéria aukciója
8-9) Galimberti Sándor: Nagybányai udvar, 1907 50 millió
Kieselbach Galéria aukciója
Munkácsy Mihály: Karosszékben ülő lány, 1878 körül 50 millió
Bodó Galéria és Aukciósház aukciója
10) Szobotka Imre: Fekvő alak, 1912-1914 körül 46 millió
Virág Judit Galéria aukciója

2020-as év kortárs aukciós rekordjai

1) Reigl Judit: Gomolygás, csavaros, oszlop, fém, 1984 44 millió
Virág Judit Galéria 2. kortárs aukciója
2) Lakner László: Rózsák 36 millió
Virág Judit Galéria 2. kortárs aukciója
3) Nádler István: Szisztéma két rétegben, 1981 32 millió
Bodó Galéria és Aukciósház téli aukciója
4) Keserü Ilona: Cérnás, 1969 28 millió
Virág Judit Galéria 2. kortárs aukciója
5) Lakner László: Celan, 1982-1982 22 millió
Bodó Galéria és Aukciósház téli aukciója
6) Nádler István: Fekete, 1997 20 millió
Virág Judit Galéria téli aukciója
7) Lakner László: Konyhai csendélet, 1964 19 millió
Virág Judit Galéria téli aukciója
8-10) Bak Imre: Fekete-fehér II., 1982 17 millió
Virág Judit Galéria 2. kortárs aukciója
Reigl Judit: Folyamat, 1974 17 millió
Virág Judit Galéria téli aukciója
Nádler István: Csavarás, 1976 17 millió
Virág Judit Galéria téli aukciója

Forrás: Virág Judit Galéria