SzólóDuó 2021 ONLINE – SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál (22. évad) – A rövid koreográfiák nyitott szakmai fóruma, az Orkesztika Alapítvány fesztiválja

A magyar mozdulatművészet több mint százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2021 januárjában is megrendezi a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált.

© Dusa Gábor

A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyaikat bontogató és tapasztalt alkotók, táncosok számára bemutatkozási lehetőséget nyújtson, és legújabb alkotásaikat megismertesse a nagyközönséggel. Ezen kívül személyre szóló szakmai visszajelzést biztosít számukra, és a nemzetközi zsűrivel valamint a többi résztvevővel való nyitott kommunikáció lehetőségét teremti meg a zsűri ’feedback’ beszélgetések során.

© Dusa Gábor

Mindezt szem előtt tartva kerül megrendezésre az online térben is a fesztivál 2021. január 13. és 16. között. Bár ezúttal a személyes találkozás nem lehetséges, a fesztivált jellemző családias légkör, a jól ismert ’szólóduós’ hangulat nem maradhat el!

© Dusa Gábor

Hisszük, hogy az online formátum alkalmat ad új utak felfedezésére, a SzólóDuó is mint fesztivál, és a résztvevők is gazdagodnak és fejlődnek általa. Nézőink számára pedig olyan újszerű és izgalmas otthonról, kényelmesen elérhető színházi élményt nyújt, amely minőségi válogatást kínál a feltörekvő, friss, hazai és külföldi produkciókból. A vetítésre kerülő koreográfiákban a táncosok röviden, maximum 6 percben is sokat mesélnek magukról és a világról, mutatnak akár görbe tükröt, elgondolkoztatnak, vagy egyszerűen gyönyörködtetnek.

© Dusa Gábor

A SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál (22. évad) 2021. január 13-16. között kerül megrendezésre.

Ahogyan mindig, az idei fesztivált is négy jelölőkör előzte meg. Németországban még a nyár folyamán, szigorú előírásokat betartva megrendezték élőben a német társfesztivált, majd decemberben a magyar, a lengyel, és a videós jelölőkörön a beküldött videók alapján döntött a zsűri.

© Dusa Gábor

A beérkezett közel 100 pályázatból végül 26 produkció jutott tovább a versenyprogramba, melyek 2021. január 14-15. között az Orkesztika Alapítvány YouTube csatornáján lesznek láthatók.

© Dusa Gábor

A fesztivált január 13-án vendégelőadásokkal nyitjuk meg. Azok a résztvevők, akiket a jelölőkörök zsűrije továbbjuttatott a versenyprogramba, a fesztivál második és harmadik napján lesznek láthatóak. Közülük a legjobb produkciók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat, őket a SzólóDuó 2021 Gálaesten – 2021. január 16-án láthatja majd a közönség. Szavazni a SzólóDuó facebook oldalán lehet január 14-15. között.

© Dusa Gábor

Készülünk meglepetésekkel is, sztárvendégeink Mándy Ildikó Társulata és a 10 éves Feledi Project, valamint hagyományunkhoz híven a tavalyi fesztivál legnépszerűbb produkciói is újra láthatóak lesznek! A Megnyitó alkalmával Mándy Ildikó Társulata legújabb darabja, a Bozonok – „isteni” részecskék lesz látható. A gálaesten pedig válogatást láthatnak a Feledi Projekt elmúlt 10 évének legnépszerűbb előadásaiból.

© Dusa Gábor

A fesztivál kísérőprogramja a 12. Ork_Kota_Platform is megrendezésre kerül. A Kontakt Táncért Alapítvány és az Orkesztika Alapítvány pályázata keretében egyperces táncfilmeket vetítenek a platform Facebook oldalán. A beérkezett közel 100 filmből 25 alkotást választott ki a zsűri, melyek közül bárki szavazhat kedvencére a Facebook-on közzétett szavazáson. A zsűri- és a közönségdíj nyertese a SzólóDuó Gálaestjén kerül kihirdetésre.

© Dusa Gábor

https://www.facebook.com/1minutedance

A 2021 januárjában online megrendezésre kerülő SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál az Orkesztika Alapítvány YouTube csatornáján és a fesztivál Facebook oldalán lesz követhető. https://www.youtube.com/user/orkesztika

https://www.facebook.com/szoloduo

SzólóDuó Partnerek: Orkesztika Alapítvány – MOHA Mozdulatművészek Háza, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Barnes Crossing Choreographen-Netzwerk e.V. (D), EFERTE – Fundacja Rozwoju Tanca (PL), Kontakt Táncért Alapítvány, MAPA – Moving Academy for Performing Arts (NL)

Együttműködő Partnerek: Magyar Mozdulatművészeti Társulat Nonprofit Kft., MU Színház, Budapesti Lengyel Intézet, Teatr ROZBARK (PL)

A fesztivál pályázati támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram – Imre Zoltán Program Kollégium, Magyar Művészeti Akadémia

Forrás: Magyar Mozdulatművészeti Társulat

,