Schubert & Tsai – A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje

MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar © Annamaria Kowalsky

2021. január 15.
MÜPA Fesztivál Színház
(a koncertet a MÜPA honlapján élőben közvetíti)

MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar
vezényel: Ajtony Csaba

Franz Schubert: Rosamunde – Entr’acts
Első közjáték (Ivan Buffa átdolgozása)
Második közjáték (Varga Abigél átdolgozása)
Harmadik közjáték (Mathias Schmidhammer átdolgozása)
George Enescu: Symphonie de Chambre Op. 33
Illés Márton: Ljubljana-rajzok (ősbemutató, a Sonus Alapítvány megrendelésére, a The Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával írt darab)
Mirela Ivičević: Baby Magnify
Alexander Schubert: hello
Virág Anna Virág: Therapy of a Bipolar Bear (a MÜPA zeneműpályázatán díjazott mű, ősbemutató)

Illés Márton © Astrid Karger

A két névrokon, a dalnok Schubert és a mesterséges intelligenciát a zene szolgálatába állító Schubert munkássága között eltelt 150 év alatt az éneklésről alkotott elképzelés drámai változáson ment át. A bécsi alapítású MIKAMO Közép-európai Kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett egészében gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíciót, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét. Ebben a programban Enescu egzotikus utolsó műve, és három rendkívül izgalmas új darab segítségével járja be a hangszerek és az éneklés közti viszony változásának állomásait. Illés Márton elismertségét számos díj és felkérés tanúsítja, darabjai európaszerte szerepelnek műsoron. Mirela Ivičević 2021-ben rövid időn belül másodszor mutat be új művet a donaueschingeni fesztiválon, ami az új zenében biztos jele a rocksztárrá válásnak – művei gyakran építenek teátrális és a társadalmi szerepvállalást szövegesen kiemelő elemekre. Virág Anna Virág darabja, melynek ősbemutatójára kerül sor, a MÜPA zeneműpályázatán a kamaraművek kategóráiban díjnyertes. 

A koncert az Átlátszó Hang Fesztivál és a Sonus Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

Ajtony Csaba © Sín Olivér

Ajtony Csaba

A sokoldalú karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba inspiratív és fantáziadús művész, aki különös érzékkel hódítja meg a közönség figyelmét, érzelmeit és intellektusát. A UVic Symphonic Orchestra (Kanada) zeneigazgatója és vezető karmestere 2010 óta és a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar (Mikamo) karmestere 2007-től, így egyszerre van otthon két kontinens zenekari életében. Dolgozott már a világ számos vezető zenekarával, és a MIKAMO-t vezényelte a közép-európai térség legfontosabb koncerttermeiben, egyaránt otthonosan mozog a zenekari árokban és a koncertszínpadokon. gentle birth című zenei színházát és szóló-, ensemble-, zenekari-, kórus- és kamarazenéjét rendszeresen játsszák a világ koncerttermeiben és fesztiváljain.

MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a hangversenyt összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenéhez kapcsolódó részét. Ciklusba rendezett és alkalmi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest és a széles értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel.

Forrás: Sonus Alapítvány