Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudós, az MMA néhai tagja emlékére

ONLINE HANVERSENY A PESTI VIGADÓ DÍSZTERMÉBŐL

2021. JANUÁR 10. (VASÁRNAP) 18:00

2021-ben lenne százéves dr. Erdélyi Zsuzsanna művészeti író, Kossuth-díjas néprajztudós, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagja. Ő volt az Akadémia megalakuló Népművészeti, Néprajzi Tagozatának első vezetője, és az elsők között érte a Nemzet Művésze kitüntetés is. A köztestület díjat nevezett el róla, a Keresztény Múzeum pedig a népi vallásosság tárgyi emlékeinek gyűjteményét. A művelődés történetébe viszont elsősorban nyelvi emlékeink kutatójaként vonult be. Több tízezer szöveget gyűjtött, az ő nevéhez fűződik a népi költés új, de valójában nagyon régi műfajának, az archaikus népi imádságörökségnek a feltárása, elemzése, európai összefüggéseinek, eredet-történeti vonatkozásainak vizsgálata.

Erdélyi Zsuzsanna © MMA

Erdélyi Zsuzsanna az elmúlt fél évszázad magyar tudományos és művelődési életének megkerülhetetlen alakja, aki az elmúlt évtizedekben az archaikus népi imádságok műfaji leírásával, művelődéstörténeti, irodalmi, folklorisztikai elemzésével és közzétételével szerzett szakmai tekintélyt magának és a magyar tudománynak idehaza és határainkon túl is. Olyan ember és tudós, aki alázattal folytatta a nagy elődök, Bálint Sándor és Domokos Pál Péter munkáját: a magyar vallási kultúra feltárását. Archaikus imádsággyűjteménye, a Hegyet hágék, lőtőt lépék (1976) nélkül ma már nehezen tudnánk elképzelni nemcsak a magyar néprajz, hanem a magyar művelődés történetét is. És ami legalább ennyire fontos: szakma iránti alázatból, emberségből, hűségből, segítőkészségből mindhárman példaképek lehetnek.

Századik születésnapján – január 10-én – tiszteletére Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek adnak emlékhangversenyt a Pesti Vigadóból, amelyet az MMA hivatalos YouTube-csatornáján és honlapunkon élőben közvetítünk. Az est műsorvezetője Juhász Judit lesz. A műsoron Liszt Ferenc négykezes zongoraművei:

Klukon Edit, Ránki Dezső

További információ:

https://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/negykezes-zongoraest-a-szaz-eve-szuletett-erdelyi-zsuzsanna-emlekere

https://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/hegyet-hagek-lotot-lepek%E2%80%A6

https://www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2021-januar-10-%E2%80%93-%E2%80%9Eerdelyi-zsuzsanna-100-


A Magyar Művészeti Akadémia portréfilmsorozatában egy héttel később, 2021. január 17-én lesz a bemutatója az Erdélyi Zsuzsannáról készült 52 perces portrénak (rendező, operatőr: Tóth Péter Pál) a köztelevízió M5 csatornáján. Adásidők: jan. 17. 13:45; ismétlés: jan. 18. 7:00 (M5).

A film előzetese itt tekinthető meg: https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/portrefilm-erdelyi-zsuzsannarol-5-perces-elozetes

Forrás: MMA

, ,