Online programok szombaton délután a Ludwigban!

16 órától Rejtett kapcsolatok címmel Perczel Júlia és Vicsek Tamás előadása a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás elve című kiállításhoz kapcsolódóan, 18 órától pedig Konok Tamás életmű-kiállítása apropóján a festőművészre emlékeznek pályatársai és barátai.

REJTETT KAPCSOLATOK
Perczel Júlia és Vicsek Tamás előadása

IDŐPONT: 
2021. január 9. 16:00
HELYSZÍN: Zoom
JEGYVÁSÁRLÁS

A BarabásiLab, a Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös előadás-sorozata a hálózatok rejtett kapcsolatairól

A rejtett hálózatok életünk megannyi területén felbukkannak, és látszólag egymástól távol eső területek is sokszor nagyon hasonló törvények alapján működnek. A program során egymástól látszólag távol eső területek hálózatkutatói mutatják be speciális kutatási területüket, majd a velük „párban felkért” előadóval közösen térképezik fel a látszólag távoli területek lehetséges, addig rejtett kapcsolatait.
A 30 perces előadásokat egy 30 perces beszélgetés követi.

ELŐADÁSOK

Perczel Júlia, társadalomtudós, művészettörténész: Pozíciók a globális művészeti mezőben

Érdemes-e még nemzetállamokban gondolkodni a kulturális globalizáció korában? Lényeges-e egyes országok között kimutatni centrum-periféria viszonyokat vagy elsősorban területi hovatartozástól független hierarchiák rendezik a globális művészeti mezőt? Egyáltalán, megérthetjük-e mélyebben a művészeti mező sokrétű és összetett működését a hierarchia és a centrum-periféria fogalmain keresztül? Az előadás azt vizsgálja, hogy miként látszik a globális művészeti mező működése közép-kelet-európai perspektívából illetve, hogy megragadható-e a régió helyzete és szerepe koherensen globális kontextusban.

Vicsek Tamás, fizikus, akadémikus: Élőlények hierarchikus kapcsolati hálózatai

Az összetett rendszerek szinte mindegyike hierarchikus szerveződésű, mégis a hozzájuk rendelhető hierarchikus hálózatokra vonatkozó kvantitatív ismereteink nagyon korlátozottak. Mik az előnyei az ilyen szerveződésnek? A hatékonyabb működés? Esetleg a jobb információáramlás, illetve irányíthatóság? Vagy az, hogy az ilyen struktúrák jobban tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez? Párhuzamosan fennálló, hierarchikus kapcsolati hálókat tártunk fel galambok, kutyák és vadlovak csoportjaiban.

A programot a vírushelyzet miatt az online térben tartjuk meg. Az előadás a jegy megvásárlásakor kapott linken lesz elérhető az esemény kezdetétől. A megvásárolt jegy feljogosít a BarabásiLab kiállítás megtekintésére a múzeum újranyitásakor!

IN MEMORIAM KONOK TAMÁS

IDŐPONT: 2021. január 9. 18:00
HELYSZÍN: Facebook 
A PROGRAM INGYENES
Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A rendkívüli helyzet miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztottuk, és a tervezett 2020. december 10-i megnyitóra a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása.

Több mint fájdalmas számunkra, hogy az alkotóereje teljében lévő, általános tisztelettel és szeretettel övezett Konok Tamás nem érhette meg a kiállítás megvalósulását, amelyre ő maga új művekkel, barátai pedig ünnepi programokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel készültek. Az esemény így olyan emlékkiállítássá alakult, mellyel Konok Tamás egyedülálló, különleges, folyamatosan megújuló művészete előtt tisztelgünk, a „Vers l’infini”, azaz „a végtelenbe” cím alatt, a művész egyik művének címét kölcsönözve.

Az Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös rendezvényén pályatársai, barátai emlékeznek a művészre 91. születésnapján.

Résztvevők: Fabényi Júlia, Fabiny Tamás, Galambos Ádám, Klimó Károly, Matzon Ákos, N. Mészáros Júlia, Pataki Gábor, Radnóti Sándor, Spiró György, Szipőcs Krisztina.

A felvétel a Ludwig Múzeumban megrendezett életmű-kiállításon készült.

A tárlat a járványügyi intézkedések miatti zárvatartás feloldását követően 2021. március 14-ig tekinthető meg.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum