Orientale lumen X – nyitókoncert – Kertesi Ingriddel, Marosz Ajnával és a Szent Efrém Férfikarral

Rendhagyó módon indul útjára az Orientale lumen 2021. január 9-én. A jubileumi, 10. évfolyamába lépő sorozat első hangversenyét online, otthonról követheti a közönség. Kertesi Ingriddel az Ortodox Karácsony ünnepéhez kapcsolódó műsort állított össze a Szent Efrém Férfikar, amiben Bubnó Tamás feldolgozásában megszólaló kárpátaljai kántálások és nagy orosz mesterek művei (Csajkovszkij, Bortnyanszkij) is megtalálhatók. Különlegesség, hogy a Virtuózok 2020-as évadának 13 éves tehetsége, Marosz Ajna is közreműködik a koncerten.

Szent Efrém Férfikar © ODPictures, Orbán Domonkos

Ahogy a sorozat címét adó pápai enciklikában is  megfogalmazza II. János Pál: ahogy az ember is két tüdővel lélegzik, úgy az egyház is két tüdővel működik, a keletivel és a nyugatival. Ennek szellemében a koncerten fellépő művésznővel, Kertesi Ingriddel közösen bizánci szerzők, Boksay János, Sergei Rachmaninov és Lesya Dichko műveiből énekel közösen a Férfikar, illetve a nyugati egyházzenei kultúra két emblematikus művét, Mozart Ave Verumját és César Franck Panis Angelicusát is előadják.

Az online közvetítés 2021. január 11-én 19:30-tól élőben és ingyenesen követhető a Szent Efrém Férfikar hivatalos Facebook oldalán és YouTube csatornáján. Természetesen az Orientale lumen koncerteken szokásos közös éneklés sem marad el – ezúttal mindenki otthon, családja körében énekelhet együtt Kertesi Ingriddel és a Szent Efrém Férfikar énekeseivel.

Az Orientale lumen X sorozat további előadásaira már kaphatók bérletek 12.000 forintos áron a jegy.hu rendszerében. Húsvétkor a görög szupersztár, Nikodimos Kabarnos archimandrita látogat Magyarországra – karrierje során első alkalommal. Pünkösdkor a korábbi Orientale lumen évadok egyik leglehengerlőbb közönségkedvence, a moszkvai Doros lesz ismét a Szent Efrém Férfikar vendége, majd 2021. szeptemberében a romániai Iașiból származó Adrian Sirbuval zárul a jubileumi sorozat.

További információ: https://szentefrem.jegy.hu/program/orientale-lumen-x-szent-efrem-ferfikar-miniberlet-2021-121467

Forrás: Szent Efrém Férfikar