Káposztástészta vagy grízestészta – és sorolhatnánk, milyen ételeket kedvelt Kádár János a legenda szerint. A puritánságáról elhíresült pártvezér valóban szolid hétköznapokat élt meg: minden nap fél három körül ebédelt, a pártszékház büféjéből hideg ételt vittek fel a kollégái, rumos teát ivott hozzá. Az első időkben este otthon a feleségével meleg ételt fogyasztottak, majd a házvezetőnőjük nyugdíjazása után, az 1980-as években a Külügyi Szálló Munkácsy Mihály utcai éttermében vacsoráztak egy függönnyel elválasztott kis teremben; a hétvégi ebédeket is itt költötték el. „Az étteremnek menza hangulata volt, ám a luxus és a kulináris élvezetek iránti vágy nem enyészett el a funkcionáriusokban.” (Majtényi György: K-vonal – Uralmi elit és luxus a szocializmusban, 2009).
A teljes cikk az alábbi linken olvasható.
Igaz, senki sem enyhítheti azok szomorúságát, akik 2020 karácsonyán nem állíthatják meg az időt a családdal, barátokkal közösen eltöltött vacsorákon, koccintásokon, mégis, a Magyar Nemzeti Múzeum online felületein közös ünneplésre hívja közönségét, támogatóit. A múzeum régészei, történészei, művészettörténészei a tudás ünnepi asztalát terítik meg, ahol újévig különleges szellemi fogásokat szervíroz naponta több alkalommal.
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum