Mária Terézia és I. Ferenc József koronázási lakomája

Az újkor évszázadai során nemcsak a nagyobb családi ünnepeket (esküvőket, keresztelőket, temetéseket stb.) kísérték lakomák, hanem az udvari ceremóniáknak is fontos részét képezték a nyilvános díszebédek, így például a koronázásoknak is. A közép-európai Habsburg Monarchia területén a német-római császárkoronázásoknak, a magyar és cseh királykoronázásoknak és az alsó-ausztriai rendek „hódolati” (Erbhuldigung) ceremóniájának is állandó, protokolláris velejárói voltak a fényűző lakomák. Ezek közül néhányról ábrázolások is fennmaradtak, mint például I. Mátyás császár (II. Mátyás magyar király) és II. József frankfurti koronázási bankettjéről, Mária Terézia prágai koronázási lakomájáról vagy az 1740-ben a bécsi Hofburgban tartott díszebédről.

Kép: Franz Kollarz – Rusz Károly: I. Ferenc József koronázási ebédje a budai királyi palota dísztermében. Fametszet, 1867, MNM Történelmi Képcsarnok

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

Igaz, senki sem enyhítheti azok szomorúságát, akik 2020 karácsonyán nem állíthatják meg az időt a családdal, barátokkal közösen eltöltött vacsorákon, koccintásokon, mégis, a Magyar Nemzeti Múzeum online felületein közös ünneplésre hívja közönségét, támogatóit. A múzeum régészei, történészei, művészettörténészei a tudás ünnepi asztalát terítik meg, ahol újévig különleges szellemi fogásokat szervíroz naponta több alkalommal.

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/unnepi-asztal

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

,