Sötétből hoz fényt – „Fehér, arany” a Cirkusz-KA negyedik nagylemeze

Klipforgatás

2020 decemberében legújabb felvételeit indította útjára a Cirkusz-KA akusztikus etno-jazz kvartett. A három dal előzetes az együttes a 2021-ben, a NarRator Records kiadásában megjelenő negyedik nagylemezéről. A lemez tematikus téli album, rajta meditatív hangulatokkal, a téli ünnepkörhöz köthető dalokkal és egy újév köszöntő népdalfeldolgozással. 

Klipforgatás

„Tizenegy év alatt négy nagylemez nem tudom, hogy sok-e vagy kevés, de az biztos, mi minden hangot megszeretgettünk és sokat meg is harcoltunk Tamással. Ezek a hangok azok, amik végül felkerültek a Cirkusz-KA lemezekre és amikkel színpadra megyünk – ha épp mehetünk. Rock Tamás, szerzőtársam a Cirkusz-KA kvartettben. Mondhatjuk, hogy mi együtt kezdtünk el zenélni, zenét tanulni, dalt írni, színpadra állni, ráadásul gyakorlatilag egyidőben mindezt, mert voltunk annyira bátrak, vagy bolondok, hogy mi rögtön színpadra álltunk az akkor még elég zsenge produkciónkkal. Utólag visszanézve erre az időszakra ma is így csinálnám, nem féltettük magunkat a kudarctól.

Klipforgatás

A Cirkusz-KA világa ami kettőnk hasonló és eltérő zenei világlátásából születik, a közös alkotás, koncertezés, turnék, sok munka érlelte össze. Az elmúlt néhány évben szóló projektem kapcsán belekóstoltam, milyen Tamás nélkül alkotni, és azt kell mondja, amennyivel szabadabb annyival nehezebb, hogy nincs ott a külső fül, az alkotótárs aki libikóka másik oldalán megtarja a kényes egyensúlyt, ha a végletek felé billennék. Azt állítottam, hogy gyakran meg is harcolunk, de ez utóbbi egyre kevésbé jellemző, ahogyan egyre nagyobb tisztelettel, szeretettel tudunk – Tamás is és én is – hátralépni kettőt és teret engedni a másik elképzeléseinek, a magunkéval szemben. Ahhoz, hogy az ember engedni tudjon a saját elképzeléséből, úgy gondolom sokkal nagyobb magabiztosság kell, mint kiharcolni a saját igazunkat. Ezt a fajta bizalmat az is táplálja bennünk, hogy fantasztikus zenésztársakkal dolgozunk, Clemente Gábor ütőhangszeressel már 2012-től, Arday Dániel nagybőgős pedig 2019 nyarán csatlakozott hozzánk. A korábbi zenekari tagoktól, és az időről időre hozzánk csatlakozó vendégművészektől is rengeteg inspirációt és hitet kaptunk és kapunk manapság is, amikor a hallgatóinkkal ritkább találkozás lehetséges.

A „Fehér, arany” téli lemez, már 2018 óta dolgoztunk rajta. Nem volt kérdés, hogy tematikus albumot készítünk. Akkoriban már kisfiamat vártam, olyasmit éltem meg az adventi várakozásból, az emberfelettivel való találkozásból, mint előtte soha. Ez az album sem hazudtol meg minket,  a legtöbb szöveges téma szimbolikus, vagy részben szimbólumokban mesél, súlyos hangulatok és nyugtalanító kérdések is megjelennek, ahogy nincs fény árnyék nélkül. 2020-ban pedig ezek a kérdések még maróbbak, legalábbis számomra. Azon, hogy elérkezik a fény az emberek lelkébe, sok múlik most, sorsfordító pillanatokat élünk. Úgy gondolom, ahhoz, hogy jó irányba mozduljanak a dolgok, nem maradhat el a szembenézés. Nekem ezt a mondanivalót hordozza a „Fehér, arany” című dal, a lemez címadó dala. December 22-én, a téli napforduló utáni első napon mutatjuk be egy csodálatos klipel, amit Fadgyas Ábel rendezésében a Reindeer Cinema csapata valósított meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A tél, az év ezen időszak mindig a befelé tekintésé, felkészülésé, de idén talán mindent mélyebben élünk meg ebből….én legalábbis mindenképpen. Aranyvasárnap mutatjuk meg „Betlehemes” című szerzeményt, ami egy klasszikus dal. Vendégművészünk György Andrea, aki hegedűn muzsikál a kvartettel a felvételen. Az év végé jelentetjük meg újév köszöntő népdalfeldolgozásunkat. A kezdetekkor Tamással több népdalt is feldolgoztunk és verseket zenésítettünk meg, ezeket egy idő után saját szerzemények váltották fel, de most megint úgy éreztem, hogy ezt a dalt el kell énekelnem.

Végig egy teljes lemezről beszélek, pedig kiadónkkal úgy döntöttünk, idén csak három, a fent említett dalt mutatjuk be, az album jövőre fog megjelenni CD lemezen, és a bemutató koncertet is ekkor tartjuk majd.” (Szlávics Anna 2020.12.07.)

Klipforgatás

Újesztendő, vígságszerző: http://www.cirkuszka.com/videos/videos.htmlpremier 12.30.

www.cirkuszka.com

https://www.facebook.com/CirkuszKA

OFFICIAL VIDEO KLIP—> https://youtu.be/XDEDsZqv8ocSpotify – https://play.spotify.com/album/4T3tcpHnYeRuRDArE4rkq7
iTunes – https://itunes.apple.com/us/album/lakes-and-seas/id965794178

Cirkusz-KA Kvartett

Forrás: Cirkusz-KA